Úžasná čokoládová roláda: Mäkká piškóta s nadýchaným čokoládovým krémom z mascarpone a horkej čokolády. Dokonalosť!


Prísady:
Cesto:
  • 3 veľké vajcia
  • štipka soli
  • 5 dkg jemného cukru na pečenie
  • 5 dkg pšeničnej polohr.múky
  • 3 dkg zemiakovej múky
  • 2 čajové lyžičky kakaa (6 g)
  • 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
ČOKOLÁDOVÝ KRÉM:
  • 25 dkg syra mascarpone
  • 10 dkg horkej čokolády
POLEVA:
  • 10 dkg masla
  • 12 dkg práškového cukru
  • 5 dkg kakaa
  • 2 lyžice mlieka

PRÍPRAVA:
  1. Piškótový koláč: Všetky prísady na piškótový koláč by mali mať izbovú teplotu. Plech s rozmermi 28×39 cm vyložte papierom na pečenie. Pšeničnú múku preosejte cez sito a zmiešajte so zemiakovou múkou, práškom do pečiva a kakaom. Oddeľte bielka od žĺtkov. Bielka vyšľaháme (mixérom na najvyššiu rýchlosť) so štipkou soli do tuha, postupne pridáme cukor a pokračujeme v šľahaní.
  2. Potom pridávajte po jednom žĺtku a pokračujte v šľahaní. Nakoniec pridáme obe múky zmiešané s práškom do pečiva a kakaom a jemne premiešame lyžicou.
    Cesto preneste na pripravený plech. Vložte do rúry a pečte 8 – 10 minút pri teplote 190 °C. Kým sa koláč pečie, pripravte si kuchynskú utierku, rozprestrite ju na plech a cez sitko posypte práškovým cukrom.
  3. Horúci piškótový koláč položte na pripravenú utierku (vrch koláča k utierke) a ihneď odlepte papier. Rýchlo zrolujte piškótový koláč spolu s utierkou (od dlhšej strany) a nechajte ho vychladnúť.
  4. Čokoládový krém: Čokoládu nalámeme na kúsky a rozpustíme nad parou, premiešame a necháme vychladnúť. Syr mascarpone rozmixujte a postupne pridávajte čokoládu (čokoláda by mala byť studená, ale stále tekutá). Celú zmes rozmixujte na hladkú kašu.
  5. Vrstvenie: Vychladnutú roládu rozviňte, rýchlo potrite čokoládovým krémom a opäť zrolujte. Kým pripravíte polevu, vložte ju do chladničky. Hotovú polevu nalejte na roládu. Vložte späť do chladničky na niekoľko hodín (kým poleva nezatuhne) alebo najlepšie cez noc. Krájajte ostrým nožom na šikmo (ak sa poleva na nôž prilepí, namočte nôž do horúcej vody a zľahka ho utrite papierovou utierkou).
    DOBRÚ CHUŤ!

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*