Úžasné účinky 3 najobľúbenejších vianočných korenín!

Približne v tomto čase sa po byte tých, ktorí čakajú na Vianoce, nesie vôňa sviatkov. Škoricu, zázvor a klinčeky sa oplatí konzumovať nielen pre ich príjemnú vôňu, ale aj pre ochranu nášho zdravia.

Ani by ste si nepomysleli, na koľko vecí sú tieto obľúbené koreniny dobré.

  • Škorica

Jeho chuť a vôňa sú nezameniteľné. Dokonca kvôli tomu viedli vojnu. Boli časy, keď 350 gramov škorice zodpovedalo piatim kilogramom striebra.

Stredovekí lekári používali škoricu proti kašľu, chrapotu a bolestiam hrdla. Ak máte aj vy takéto sťažnosti, pite škoricový čaj! Štúdie ukázali, že 1/2 čajovej lyžičky škorice denne môže znížiť hladinu LDL cholesterolu.

Má tiež vynikajúcu schopnosť eliminovať plesňové infekcie. Ak vás trápia bolesti kĺbov, zmiešajte pol čajovej lyžičky mletej škorice s polievkovou lyžicou medu a jedzte každé ráno.

Po týždni sa vaša bolesť zníži. Škoricu môžete použiť aj ako prírodný konzervant, no zmierňuje aj nadúvanie. Známy je aj jeho antibakteriálny účinok.

Ak ste unavení, dajte si do kúpeľa pár kvapiek škoricového esenciálneho oleja. Pozor, škorica môže spôsobiť alergie.

  • Zázvor

Okrem pečenia a varenia sa dá využiť aj na liečebné účely. Už po stáročia sa hovorí, že v zázvore sa dá nájsť všetko dobré. Čo je fakt: častá konzumácia znižuje zápal, svalovú horúčku a migrénu.

Jeho tráviace vlastnosti sú známe už od stredoveku. Experimenty dokázali, že tiež znižuje vysoký krvný tlak.

Pre jeho antioxidačné a antibakteriálne vlastnosti by sme ho mali zaradiť aj do nášho jedálnička. Ak chcete zvýšiť svoj alebo partnerov sexuálny apetít, použite toto korenie!

Pár kvapiek zázvorového esenciálneho oleja robí pleť krajšou a odďaľuje proces starnutia. Preto ho môžete použiť aj na obaľovanie.

Olúpaný zázvor môžete uchovávať uzavretý v chladničke asi 2 týždne. Neošúpané, na tmavom chladnom mieste až týždne. Ešte dlhšie zmrazené.

  • Klinček

Už viac ako tisíc rokov si ho obľúbili cisári v Číne. Bol považovaný za exkluzívny produkt. Okrem varenia sa z nej vyrábajú parfumy a osviežovače dychu, vyrábajú sa z nej lieky.

Zdroj viacerých vitamínov a minerálov (mangán, vitamín C, vápnik a omega-3 mastné kyseliny). Určite vyskúšajte, ak vás bolí zub. Je výborný na zmiernenie tráviacich ťažkostí a odporúča sa aj pri nadúvaní a hnačkách.

Patrí k obľúbeným ľuďom s reumou. Známy je aj pre svoje vynikajúce antiseptické a anestetické účinky. Je mierne sedatívum, takže si ho môžete dať do čaju pred spaním.

Príjemnú chuť dodá drobným koláčikom a likérom, ale odporúča sa aj na marinovanie hydiny a prípravu omáčok.

Zdieľajte tento príspevok aj so svojou rodinou a priateľmi.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*