Leto je obdobím hojnosti čerstvého ovocia, ktoré je ako stvorené na prípravu domácich džemov. Tradičné recepty však často obsahujú veľké množstvo bieleho cukru, ktorý môže negatívne ovplyvniť naše zdravie, najmä u detí.
Našťastie existuje zdravšia alternatíva – xylitol.
Domáce ovocné džemy sú skutočnou letnou pochúťkou, plnou chuti a vône. Tradičné recepty však vyžadujú veľa cukru, čo ich robí vysoko kalorickými a nie nevyhnutne zdravé.
Existuje spôsob, ako si vychutnať džemy bez obáv z prebytočného cukru? Odpoveď je áno! Vďaka niekoľkým jednoduchým náhradám môžeme pripraviť nízkokalorické džemy, ktoré nespôsobujú náhle skoky v hladine cukru v krvi.
Ovocné džemy bez cukru – je to možné?
Mnoho ľudí verí, že džemy bez cukru strácajú svoju chuť. Ale toto je mýtus. V skutočnosti môžete pripraviť lahodné a sladké konzervy s obmedzením množstva bieleho cukru.
Základom je používanie prírodných sladidiel, ako je xylitol. Xylitol, tiež známy ako brezový cukor, má 40 percent menej kalórií ako tradičný cukor a oveľa nižší glykemický index. Vďaka tomu je bezpečný pre diabetikov a ľudí, ktorí sa starajú o svoju postavu.
Jahodový džem s xylitolom – jednoduchý recept
Príprava lahodného jahodového džemu s xylitolom je mimoriadne jednoduchá. Potrebujeme len:
- 1 kg jahôd,
- 600 g xylitolu,
- šťava z 1 citróna
Príprava džemu s xylitolom je veľmi jednoduchá a výrazne sa nelíši od tradičného spôsobu. Na 1 kg ovocia stačí použiť cca 600 g xylitolu. Presné množstvo sa môže líšiť v závislosti od sladkosti ovocia.
Ovocie by sa malo dôkladne umyť a nakrájať (ak je to potrebné). Potom ich zalejte xylitolom a odstavte na pár hodín, aby pustili šťavu.
Potom vložte ovocie s xylitolom do hrnca a varte na miernom ohni za mierneho miešania. Varíme, kým džem nezhustne. Na záver môžete pre lepšiu chuť a konzerváciu pridať citrónovú šťavu alebo kyselinu citrónovú.
Hotový džem by sa mal vložiť do sterilizovaných pohárov a tesne uzavrieť.
Leave a Reply