Varíte niekedy ryžu vo vrecúšku? Možno vás bude zaujímať, že to nie je príliš zdravé riešenie. Vedecký výskum konečne potvrdil to, čo sa dalo dlho tušiť.
Je tu len jeden veľký problém. Výrobcovia ryže sa ju z ničoho nič rozhodli predávať v nezvyčajnej forme: rozdelenú do plastových vrecúšok. Hádzanie plastov spolu s jedlom do vriacej vody sa na prvý pohľad zdá ako nápad, ktorý je mierne povedané zbytočný.
Odrážajú sa naše obavy vo faktoch? Bohužiaľ áno. Potvrdzuje to vedecký výskum. Ich výsledky nám napokon potvrdili nevyhnutné. Varenie ryže v plastových vreckách je jednoducho nezdravé.
Aj ryža, ktorá nebola balená v sáčkoch, ale je nekvalitná, má zloženie, ktoré si ťažko vychvaľujete. Podľa vedeckých výskumov takéto častice často obsahujú plastové mikročastice: polyetylén, polypropylén a polyetyléntereftalát. Medzitým je uzavretie do plastových obalov skutočným zločinom.
V prvom rade, keď sa plastové vrecká zahrievajú, chemikálie migrujú do potravín, ktoré sú v nich obsiahnuté. Situácia sa pre telo stáva skutočne vážnou, keď sa do hrnca s vriacou ryžou pridá akýkoľvek tuk.
Stačí trocha oleja, vďaka čomu sa chemické zlúčeniny z plastu ľahko rozpustia a na večeru si dáme rizoto s bisfenolom.
Ryža vo vrecku. Aké sú riziká?
Účinky pravidelného jedenia ryže varenej vo vrecúšku môžu byť naozaj vážne. Podľa vedcov môžeme v tejto súvislosti okrem iného povedať: s negatívnym vplyvom na hormonálnu rovnováhu, choroby pohlavných orgánov a problémy s plodnosťou.
Ako teda uvariť ryžu? Okrem zbavenia sa sáčkov sa oplatí pamätať aj na jednu vec. Ryžu je najlepšie hádzať do menšieho množstva vody, ako to bežne robíme. Vďaka tomu z nich „neuniknú“ žiadne zdraviu prospešné látky a my si budeme môcť užívať ich benefity pre telo.
Na pohár zŕn stačí asi 1,5 šálky vody. Samozrejme, treba dávať pozor, aby neprihorela!
Leave a Reply