
Bohaté na vitamíny a minerály, antibakteriálne, antihistamínové, antioxidačné a zoštíhľujúce vlastnosti. Tu sú dôvody, prečo sa oplatí spoznať rastlinu známu ako perila obyčajná
Perilla frutescens – nie je taká bežná, ako sa zdá
Málo známa rastlina, no má neoceniteľné vlastnosti. Nie nadarmo sa v tradičnej medicíne používa už po stáročia. Rastlina pochádza z Ázie a možno ju nájsť v záhradách aj vo voľnej prírode. V Japonsku sa perilla označuje ako shiso.
Vyznačuje sa charakteristickými listami podobnými žihľave, ktoré sú zelenej alebo zelenofialovej/fialovej farby. Okolo výhonkov na vrchole sú drobné zvončekovité kvety v odtieňoch od bielej po červenofialovú.
Perilla frutescens – vlastnosti
Perilla frutescens obsahuje veľké množstvo vitamínu C, vitamínov skupiny B a cenných minerálov ako železo, vápnik a horčík. Je známa najmä pre svoje antihistamínové vlastnosti, preto sa často odporúča pri alergiách.
Ďalšie vlastnosti rastliny, ako sú antibakteriálne a antioxidačné účinky, sú nápomocné pri podpore boja proti prechladnutiu, infekciám a zápalom. Nielenže sa rýchlejšie zbavíme choroby, ale máme aj lepšiu imunitu.
Flavonoidy prítomné vo vnútri perily inhibujú pôsobenie voľných radikálov a prispievajú k spomaleniu procesov starnutia tela a jeho buniek. Okrem toho tieto dôležité zlúčeniny majú ochranný účinok na bunky, čím znižujú riziko mutácií.
Za zmienku stojí aj málo známe využitie rastliny pri tráviacich problémoch. Látky obsiahnuté v perile priaznivo pôsobia na udržanie rovnováhy črevnej bakteriálnej mikroflóry, čím sa znižuje tvorba plynov, plynatosť a koliky v črevách.
Perillu je možné použiť pri stavoch veľkého stresu a vyčerpania organizmu, nakoľko je veľmi účinná na upokojenie nervov. To však nie sú všetky výhody, ktoré môžeme z tejto jedinečnej rastliny získať.
Perilla má účinok potláčajúci chuť do jedla, čo bolo potvrdené v štúdii analyzujúcej účinok apigenínu (izolovaného zo semien) na množstvo potravy skonzumovanej myšami. V kombinácii so zlepšeným trávením pôsobí veľmi dobre pri chudnutí.
Perilla pre krásu
Perilla sa môže užívať perorálne, ale nie je to jediný spôsob – čoraz častejšie sa používa v kozmetike na zlepšenie krásy. Odporúča sa najmä na vlasy a pokožku vo forme oleja.
S vedomím, že má regeneračné, omladzujúce, vyživujúce a antibakteriálne vlastnosti, je ťažké si predstaviť nevyužiť také cenné vlastnosti v kozmetickom priemysle.
Zlepšuje elasticitu pokožky, robí ju pevnejšou, zabraňuje upchávaniu mazových pórov a znižuje viditeľnosť zafarbenia. Navyše je vhodný pre všetky typy pleti.
Čo sa týka použitia na vlasy, výborne pôsobí na suché a rozštiepené končeky. Navyše, vlasy vyživované perillou sa ľahšie upravujú a nie sú náchylné na lupiny.
Perilla frutescens – ako ju používať?
Perilla je možné zakúpiť v obchodoch s bylinkami, lekárňach a internetových obchodoch.
Dodáva sa v niekoľkých formách: po prvé vo forme tabliet, po druhé – kapsuly, ktoré obsahujú výťažky z perilovej byliny, po tretie ako sušená rastlina (rezaná bylina alebo prášok).
Tablety a kapsuly sa užívajú perorálne podľa odporúčaní v príbalovom letáku, pokiaľ lekár alebo lekárnik neurčí inak.
Rezaná bylina a prášok by sa mali vhodne uvariť. 1 vrchovatú čajovú lyžičku sušenej rezanej bylinky zalejte pohárom vriacej vody a nechajte prikryté asi 15 minút.
Tento nálev sa odporúča piť asi 2-3 krát denne medzi jedlami. Prášková forma sa tiež zaleje vriacou vodou – 1 plochá lyžička mletej suroviny sa zaleje pohárom vriacej vody.
Po zaliatí nálevom dobre premiešame a necháme pár minút vychladnúť, aby bolo ešte teplé, ale nie horúce. Odporúča sa piť 2-3 krát denne medzi jedlami.
Vzhľadom na to, že pripravený nálev z perilly má dosť špecifickú, jemne horkastú dochuť, môže byť trochu „osladený“. Jeho chuť najlepšie vylepší med a citrónová šťava, ktoré zvýrazňujú jeho vlastnosti.
Perilla frutescens – kto by sa jej mal vyhnúť?
Perilla frutescens je pomerne bezpečná rastlina a nemala spôsobovať žiadne nežiaduce účinky. Avšak, neznamená to, že je vhodná pre všetkých aj keď má liečivé účinky.
Stojí za zmienku, že sa môže vyskytnúť individuálna intolerancia na jej bylinu alebo listy.
Ak telo neznáša kontakt s perilou, prejaví sa to najčastejšie vo forme kožnej vyrážky a tiež rôznych problémov s fungovaním tráviaceho systému.
Ľudia, ktorí sú už alergickí na rastliny z čeľade Lamiaceae, ako je oregano, mäta alebo tymian, sú vystavení väčšiemu riziku vzniku intolerancie na túto rastlinu.
Pokiaľ si nie ste istí alergiami, najskôr sa poraďte so svojim lekárom.
Leave a Reply