Ingrediencie na piškótový koláč na plech s rozmermi 20 cm x 35 cm
- 3 vajcia (veľké)
- 80 g cukru (1/3 šálky)
- 60 g hladkej múky (1/2 hrnčeka)
- vanilkový puding bez cukru (35-40g)
- čokoládový puding, bez cukru (35 – 40 g)
- 2 polievkové lyžice studenej vody
- Rúru vyhrejeme na 165 stupňov Celzia, horný a dolný ohrev, bez horúceho vzduchu. Dno pripraveného plechu vystelieme papierom na pečenie.
- Oddeľte bielkoviny od žĺtkov. Šľaháme 1-2 minúty, kým neztuhne. Potom pomaly pridajte cukor a pokračujte v šľahaní. Penu šľaháme, kým sa všetok cukor nerozpustí a pena nebude lesklá a stabilná (spolu asi 12-15 minút).
- Otáčky mixéra znížime na najnižšie a pridáme žĺtky.
- Za mierneho miešania vareškou alebo drevenou vareškou pridajte múku po 2-3 polievkových lyžiciach.
- Hotové cesto rozdeľte na polovicu. Do jednej polovice pridáme vanilkový puding, do druhej 2 lyžice studenej vody a čokoládový puding.
- Oba koláče jemne a dôkladne premiešame.
- Potom naplňte dva cukrárske vrecká pripraveným cestom. Môžete použiť aj hrubé fóliové vrecká (napr. vrecká do mrazničky alebo vrecká so zipsom).
- Začnite zvnútra, jemne stláčajte pásy cesta diagonálne, striedajte svetlé a tmavé.
- Piškótu pečieme 20-30 minút a po upečení necháme vychladnúť.
Vanilkový krém:
- vanilkový alebo smotanový puding s cukrom (na 0,5 l mlieka)
- veľký vanilkový cukor (32 g) alebo dva malé (2 x 16 g)
- 400 ml mlieka (2 polovičné poháre)
- 2 žĺtky
- 2 čajové lyžičky želatíny (10 g)
- 3-4 polievkové lyžice (45 ml) studenej vody
- 500 ml 36% smotany, vychladenej
- Želatínu namočíme do studenej vody a necháme 10 minút odležať.
- Jeden pohár mlieka prevaríme s vanilkovým cukrom.
- Vo zvyšnom mlieku rozmiešame pudingový prášok a žĺtky. Nalejte do vriaceho mlieka a priveďte do varu. Odstavíme z ohňa a pridáme predtým namočenú želatínu. Miešajte, kým sa želatína úplne nerozpustí.
- Potom puding pevne prikryjeme (fóliou), aby sa nešúpal, a necháme vychladnúť.
- Keď je puding vychladnutý, začneme šľahať smotanu. Vyšľaháme dotuha. Potom pomocou rovnakých nožov mixéra ešte chvíľu miešame vychladnutý puding, aby sa trochu prevzdušnil. Mixér odstavte a na 3-4 razy pridajte šľahačku, zakaždým premiešajte lyžičkou alebo vareškou.
- Pred nanesením krému môžeme piškótu mierne namočiť v náleve z broskýň. Hotovým krémom zalejeme piškótu a dáme na chvíľu do chladničky, aby krém stuhol.
Broskyňová pena:
- 2 plechovky broskýň
- 2 broskyňové želé
- 1/2 citrónovej šťavy
- Broskyne sceďte zo sirupu. Vyberáme 15 relatívne rovnakých polovíc.
- Rozmixujte zvyšok broskýň, aby ste vytvorili pyré. V prípade potreby pridajte nálev, v ktorom boli broskyne, aby ste dostali 600-700 ml (2,5 pohára) pyré.
- Pyré nalejeme do hrnca a necháme prejsť varom. Odstráňte z tepla a nalejte dve broskyňové želé. Všetko miešame, kým sa želé úplne nerozpustí.
- Nakoniec môžete pridať citrónovú šťavu, aby bola pena trochu výraznejšia.
- Pyré necháme vychladnúť a keď vychladne, nalejeme na stuhnutý krém.
Broskyňová včelia dekorácia:
- 15 kusov scedených zaváraných broskýň
- 50 g rozpustenej tmavej alebo mliečnej čokolády
- trochu bielej čokolády
- mandľové lupienky
- Broskyne poukladajte tak, aby sa navzájom nedotýkali (na veľký plech, plech na pečenie alebo tortový základ).
- Roztopenou čokoládou naplníme cukrársky kornútok alebo alobalové vrecko (z hrubšej fólie). Špičku odrežeme a miernym zatlačením urobíme na broskyniach prúžky čokolády.
- Nenabrúsený koniec špajle ponoríme do rozpustenej čokolády a urobíme oči.
- Každú broskyňu mierne narežte nožom na mieste, kde chcete mať krídelká, a vložte dva mandľové lupienky.
- Keď čokoláda stuhne, poukladáme na cesto broskyne. Najlepšie je, ak pena ešte nie je úplne stuhnutá. Vďaka tomu sa “včielky” pekne prilepia na cesto, čo uľahčí neskoršie vykrajovanie.
- Hotové cesto dáme na noc do chladničky.
Postup:
Prajeme dobrú chuť a ak sa Vám tento krásny recept páči, zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi na Facebooku!
Leave a Reply