Včelí koláč: Nadýchaná piškóta, jemný krém a ľahká broskyňová pena sú ideálna kombinácia!

Ingrediencie na piškótový koláč na plech s rozmermi 20 cm x 35 cm
  • 3 vajcia (veľké)
  • 80 g cukru (1/3 šálky)
  • 60 g hladkej múky (1/2 hrnčeka)
  • vanilkový puding bez cukru (35-40g)
  • čokoládový puding, bez cukru (35 – 40 g)
  • 2 polievkové lyžice studenej vody
  1. Rúru vyhrejeme na 165 stupňov Celzia, horný a dolný ohrev, bez horúceho vzduchu. Dno pripraveného plechu vystelieme papierom na pečenie.
  2. Oddeľte bielkoviny od žĺtkov. Šľaháme 1-2 minúty, kým neztuhne. Potom pomaly pridajte cukor a pokračujte v šľahaní. Penu šľaháme, kým sa všetok cukor nerozpustí a pena nebude lesklá a stabilná (spolu asi 12-15 minút).
  3. Otáčky mixéra znížime na najnižšie a pridáme žĺtky.
  4. Za mierneho miešania vareškou alebo drevenou vareškou pridajte múku po 2-3 polievkových lyžiciach.
  5. Hotové cesto rozdeľte na polovicu. Do jednej polovice pridáme vanilkový puding, do druhej 2 lyžice studenej vody a čokoládový puding.
  6. Oba koláče jemne a dôkladne premiešame.
  7. Potom naplňte dva cukrárske vrecká pripraveným cestom. Môžete použiť aj hrubé fóliové vrecká (napr. vrecká do mrazničky alebo vrecká so zipsom).
  8. Začnite zvnútra, jemne stláčajte pásy cesta diagonálne, striedajte svetlé a tmavé.
  9. Piškótu pečieme 20-30 minút a po upečení necháme vychladnúť.
Vanilkový krém:
  • vanilkový alebo smotanový puding s cukrom (na 0,5 l mlieka)
  • veľký vanilkový cukor (32 g) alebo dva malé (2 x 16 g)
  • 400 ml mlieka (2 polovičné poháre)
  • 2 žĺtky
  • 2 čajové lyžičky želatíny (10 g)
  • 3-4 polievkové lyžice (45 ml) studenej vody
  • 500 ml 36% smotany, vychladenej
  1. Želatínu namočíme do studenej vody a necháme 10 minút odležať.
  2. Jeden pohár mlieka prevaríme s vanilkovým cukrom.
  3. Vo zvyšnom mlieku rozmiešame pudingový prášok a žĺtky. Nalejte do vriaceho mlieka a priveďte do varu. Odstavíme z ohňa a pridáme predtým namočenú želatínu. Miešajte, kým sa želatína úplne nerozpustí.
  4. Potom puding pevne prikryjeme (fóliou), aby sa nešúpal, a necháme vychladnúť.
  5. Keď je puding vychladnutý, začneme šľahať smotanu. Vyšľaháme dotuha. Potom pomocou rovnakých nožov mixéra ešte chvíľu miešame vychladnutý puding, aby sa trochu prevzdušnil. Mixér odstavte a na 3-4 razy pridajte šľahačku, zakaždým premiešajte lyžičkou alebo vareškou.
  6. Pred nanesením krému môžeme piškótu mierne namočiť v náleve z broskýň. Hotovým krémom zalejeme piškótu a dáme na chvíľu do chladničky, aby krém stuhol.
Broskyňová pena:
  • 2 plechovky broskýň
  • 2 broskyňové želé
  • 1/2 citrónovej šťavy
  1. Broskyne sceďte zo sirupu. Vyberáme 15 relatívne rovnakých polovíc.
  2. Rozmixujte zvyšok broskýň, aby ste vytvorili pyré. V prípade potreby pridajte nálev, v ktorom boli broskyne, aby ste dostali 600-700 ml (2,5 pohára) pyré.
  3. Pyré nalejeme do hrnca a necháme prejsť varom. Odstráňte z tepla a nalejte dve broskyňové želé. Všetko miešame, kým sa želé úplne nerozpustí.
  4. Nakoniec môžete pridať citrónovú šťavu, aby bola pena trochu výraznejšia.
  5. Pyré necháme vychladnúť a keď vychladne, nalejeme na stuhnutý krém.
Broskyňová včelia dekorácia:
  • 15 kusov scedených zaváraných broskýň
  • 50 g rozpustenej tmavej alebo mliečnej čokolády
  • trochu bielej čokolády
  • mandľové lupienky
  1. Broskyne poukladajte tak, aby sa navzájom nedotýkali (na veľký plech, plech na pečenie alebo tortový základ).
  2. Roztopenou čokoládou naplníme cukrársky kornútok alebo alobalové vrecko (z hrubšej fólie). Špičku odrežeme a miernym zatlačením urobíme na broskyniach prúžky čokolády.
  3. Nenabrúsený koniec špajle ponoríme do rozpustenej čokolády a urobíme oči.
  4. Každú broskyňu mierne narežte nožom na mieste, kde chcete mať krídelká, a vložte dva mandľové lupienky.
  5. Keď čokoláda stuhne, poukladáme na cesto broskyne. Najlepšie je, ak pena ešte nie je úplne stuhnutá. Vďaka tomu sa “včielky” pekne prilepia na cesto, čo uľahčí neskoršie vykrajovanie.
  6. Hotové cesto dáme na noc do chladničky.

Postup:

Prajeme dobrú chuť a ak sa Vám tento krásny recept páči, zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi na Facebooku!

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*