Vedci tento nápoj skúmali. Jeho účinok na črevá je priaznivý.

Aj keď nie každý ho používa na dennej báze, pomaly si získava na obľube. Dostanete ho v rôznych príchutiach v supermarketoch a obchodoch so zdravou výživou, alebo si ho môžete vyrobiť sami.

Ide o nápoj, ktorý vás prekvapí nielen chuťou, ale predovšetkým zdraviu prospešnými vlastnosťami. Názov kombucha označuje fermentovaný nápoj na báze čierneho alebo zeleného čaju, často obohatený o arómy.

Proces fermentácie spôsobuje, že sa v ňom vytvárajú prirodzené bubliny. Vďaka tomu môže byť kombucha alternatívou k nie príliš zdravým sýteným nápojom.

Ako vyrobiť kombuchu?

Hoci základom nápoja je čaj, jeho príprava by nebola možná bez SCOBY, špeciálnej kultúry baktérií a kvasiniek. Bežne sa nazýva čajová huba alebo japonská huba.

Samotný proces fermentácie zvyčajne trvá od 7 do 30 dní a prebieha pri izbovej teplote. Všetko závisí od toho, akú kyslú chcete mať kombuchu. Trochu ako pri uhorkách – čím dlhšie sú nakladané, tým viac vám vykrúcajú ústa.

Počas fermentácie kvasnice a baktérie metabolizujú cukor a vytvárajú v kombuche rôzne zlúčeniny. Nájdete tam kyselinu octovú a mliečnu, ktoré dodávajú jemne kyslú chuť, oxid uhličitý, ktorý nápoj prirodzene sýti, a probiotiká, enzýmy a polyfenoly.

Vlastnosti kombuchy

Kombucha nie je len kuriozitou na trhu a alternatívou k sýteným nápojom. Je tiež zdrojom cenných živín a prirodzenou podporou pre telo.

Fermentačný proces produkuje živé baktérie, ktoré môžu podporovať zdravý črevný mikrobióm. Odtiaľto je jednoduchý spôsob, ako zlepšiť trávenie a posilniť imunitný systém.

Vedci nepochybujú o tom, že črevo je náš druhý mozog a zaslúži si primeranú podporu.

Okrem toho kombucha obsahuje polyfenoly (najmä v zelenom čaji), ktoré pomáhajú v boji proti voľným radikálom v tele, a vitamíny B a C, ktoré sú dôležité pre správne fungovanie organizmu vrátane podpory nervovej sústavy a imunity.

Kombucha si v posledných rokoch získala obľubu

Štúdia bola vykonaná na skupine 38 ľudí. Každý účastník konzumoval 200 ml kombuchy denne počas ôsmich týždňov. Po tomto čase sa pozoroval nárast populácie baktérií Subdoligranulum, ktoré produkujú butyrát sodný, ktorý je prospešný pre črevá.

Okrem toho kombucha prispela k zvýšeniu diverzity húb a zároveň obmedzila nežiaduce typy. Ľudia s obezitou vykazovali významné zníženie baktérií Ruminococcus a Dorea, ktoré sú spojené s nadváhou.

Štúdia naznačuje, že pravidelné pitie kombuchy by mohlo byť jednoduchým spôsobom, ako zlepšiť zdravie čriev, čo môže prispieť k zníženiu hmotnosti. Vďaka tomu môže byť kombucha prirodzenou podporou v boji s kilami navyše.

Obsah našich webových stránok slúži na informačné a vzdelávacie účely a nenahrádza lekársku konzultáciu.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*