Vedeli ste, že MATCHA čaj chráni pečeň a znižuje riziko srdcovo-cievnych ochorení? Takto si ju pripravíte…

Matcha je typ zeleného čaju, u ktorého štúdie dokázali viacero benefitov pre zdravie. Jeho zvláštnosťou tiež je, že ho môžete pridať do iných potravín, napríklad do smoothie alebo koláčov.

Hneď na úvod treba povedať, že matcha je typ zeleného čaju pochádzajúci z Japonska a netreba si ho mýliť s juhoamerickou rastlinou maca. Takže poďme sa pozrieť na to, čím je zelený čaj matcha výnimočný.

Jeho zvláštnosť začína už na poli, desiatky dní predtým, než sa pozberajú jeho listy. Pochádza z rovnakej rastliny, ako zelený čaj (Camellia sinensis).

Približne mesiac predtým, ako farmári začnú zberať úrodu, rastliny zakryjú. Tým, že sa k nim nedostáva slnko, sa zvýši množstvo chlorofilu v listoch, rovnako ako obsah aminokyselín.

Listy tiež naberú sýtozelený odtieň.

Čaj ako prášok

Po zbere sa odstránia stonky a žilky v listoch a lístky sa rozomelú na jemný prášok – tým vzniká slávny čaj matcha. Slávny je preto, že je to práve ten typ čaju, ktorý sa používa pri japonskej čajovej ceremónii.

Matcha má tiež inú prípravu ako bežný zelený či čierny čaj. Tie nasypete do šálky, zalejete vodou a scedíte.

Matcha sa pripravuje takto:

Najskôr sa do misky (alebo šálky) pridá polovica čajovej lyžičky matche.

Zaleje sa menším množstvom horúcej vody (nechá sa po zovretí chvíľu odstáť, aby nebola vriaca) a následne sa bambusovou metličkou rozomelie, pokiaľ sa všetok prášok nerozpustí vo vode.

Potom sa do čaju môže doliať viac vody a podáva sa.

Tým, že matcha sú vlastne rozomleté čajové lístky, majú oveľa viac prospešných zlúčenín, ako v prípade zeleného čaju, ktorý sa len zaleje a precedí.

Jeho prášková forma tiež umožňuje, aby ste ho pridali do smoothie, koláčov či iných jedál – samozrejme, s mierou. Matchu si treba vyskúšať, pretože má špecifickú chuť, ktorá nemusí osloviť každého.

Matcha pomôže zdraviu

Poďme ale k zdravotným benefitom. Matchu skúmali a skúmajú rôzni vedci, pretože sa prišlo na to, že má rôzne benefity pre zdravie.

Jedna zo štúdií napríklad zistila, že čaj matcha obsahuje zlúčeniny, ktoré zničili bunky rakoviny prostaty. Išlo o laboratórny test, preto sú nevyhnutné ďalšie výskumy, ktoré toto zistenie potvrdia.

Matcha má však s anti-rakovinovým účinkom aj ďalšie spojenie. Obsahuje zlúčeninu s označením EGCG.

Ide o katechín, u ktorého rovnako viaceré vedecké štúdie potvrdili protirakovinové účinky, najmä pri rakovine kože, pľúc a pečene.

Matcha má tiež vysoký obsah antioxidantov. Ide o zlúčeniny, ktoré stabilizujú voľné radikály – látky, ktoré v tele poškodzujú bunky.

Matcha má podľa niektorých vedeckých štúdií tiež znižovať riziko výskytu viacerých chronických ochorení, pomáha chrániť pečeň, znižuje riziko srdcovo-cievnych ochorení, zmierňuje stres a ešte aj aktivuje mozgové funkcie.

Za to posledné môže najmä kofeín, ktorého je v matchi viac, ako v zelenom či čiernom čaji, hoci menej, ako v káve.

Ak máte chuť na šálku teplého a zdravého nápoja, je vhodné jeden-dvakrát za deň siahnuť po matchi.

Rovnako ako pri iných potravinách však platí, že netreba to preháňať – matcha je typ zeleného čaju a niektorí ľudia, pri veľkom množstve čaju môžu mať problémy s pečeňou.

Aj preto, že pijete rozomleté čajové lístky, je vhodné už v obchode vyhľadať matchu, ktorá je naozaj kvalitná a pocháda z organického pestovania.

Matcha prášok viete využiť aj vo forme energetického smoothie, ktoré je tiež súčasťou jedálnička od výživových špecialistov.

Ak Vás článok zaujal, podeľte sa oň aj so svojimi priateľmi na Facebooku. Ďakujeme.

 

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*