Ukázalo sa, že slanina posilňuje imunitný systém a nie nadarmo boli naši starí a prastarí rodičia silní a zdraví z konzumácie množstva slaniny.
Je to spôsobené tým, že slanina obsahuje kyselinu arachidónovú, ktorá patrí do skupiny Omega-6 mastných kyselín, ktorá pomáha znižovať hladinu cholesterolu a zlepšuje odolnosť organizmu.
Tuky v malom množstve priaznivo pôsobia na srdce a cievy, slanina reguluje sťahy svalov vnútorných orgánov vrátane srdcového svalu a krvný tlak.
Fajčiarom je dobré konzumovať slaninu v malom množstve, obsahuje totiž selén, ktorý posilňuje imunitný systém a zabraňuje oxidácii. Čiastočne sa tak znížia škody spôsobené fajčením.
Slanina tiež zmierňuje otravu alkoholom, pretože obaluje stenu žalúdka tukom, čím bráni rýchlemu vstrebávaniu alkoholu. Bravčový tuk sa v ľudovom liečiteľstve používa už od nepamäti.
Tu je návod, ako si doma pripraviť lahodný domáci tuk!
Ak ste si kúpili slaninu s kožou, odrežte ju. Odložíme, keďže toto môžeme ešte použiť na želé. Slaninu nakrájame cca na 2-centimetrové kocky, vložte do smaltovanej nádoby a pridajte pol decilitra vody na kilo.
Voda je potrebná, pretože slanina v pare viac zmäkne a pustí viac tuku.
Smažte na miernom ohni, roztopte a neustále miešajte, najmä ku koncu. Keď tuk prestane peniť, začnite jeho časť odoberať čistou naberačkou do inej nádoby.
Škvarky môžete vybrať z tuku a tuk naliať do nádoby, v ktorej ho budete skladovať. Škvarky chutia výborne s chlebom.
Podeľte sa o článok aj s ostatnými.
Leave a Reply