Veľa ľudí je švarky, ale málokto využije aj tuk, ktorý nie je zlý, ako nám to bolo povedané! Tu je návod, ako si doma pripraviť lahodný domáci tuk!

Ukázalo sa, že slanina posilňuje imunitný systém a nie nadarmo boli naši starí a prastarí rodičia silní a zdraví z konzumácie množstva slaniny.

Je to spôsobené tým, že slanina obsahuje kyselinu arachidónovú, ktorá patrí do skupiny Omega-6 mastných kyselín, ktorá pomáha znižovať hladinu cholesterolu a zlepšuje odolnosť organizmu.

Tuky v malom množstve priaznivo pôsobia na srdce a cievy, slanina reguluje sťahy svalov vnútorných orgánov vrátane srdcového svalu a krvný tlak.

Fajčiarom je dobré konzumovať slaninu v malom množstve, obsahuje totiž selén, ktorý posilňuje imunitný systém a zabraňuje oxidácii. Čiastočne sa tak znížia škody spôsobené fajčením.

Slanina tiež zmierňuje otravu alkoholom, pretože obaluje stenu žalúdka tukom, čím bráni rýchlemu vstrebávaniu alkoholu. Bravčový tuk sa v ľudovom liečiteľstve používa už od nepamäti.

Tu je návod, ako si doma pripraviť lahodný domáci tuk!

Ak ste si kúpili slaninu s kožou, odrežte ju. Odložíme, keďže toto môžeme ešte použiť na želé. Slaninu nakrájame cca na 2-centimetrové kocky, vložte do smaltovanej nádoby a pridajte pol decilitra vody na kilo.

Voda je potrebná, pretože slanina v pare viac zmäkne a pustí viac tuku.

Smažte na miernom ohni, roztopte a neustále miešajte, najmä ku koncu. Keď tuk prestane peniť, začnite jeho časť odoberať čistou naberačkou do inej nádoby.

Škvarky môžete vybrať z tuku a tuk naliať do nádoby, v ktorej ho budete skladovať. Škvarky chutia výborne s chlebom.

Podeľte sa o článok aj s ostatnými.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*