Ingrediencie:
(vzniknú dva veľké bochníky)
- 1 kg polohrubej múky
- 1 vanilkový cukor
- 400 ml mlieka
- 1,5 kocky droždia (cca 60 gramov)
- Štipka soli
- 200 gramov kryštálového cukru
- 4 žĺtka 1 celé vajce
- 200 gramov masla
- 100 gramov hrozienok
- 1 citrón (kôra z neho)
- 1 hrsť mandľových plátkov
- 1 hrsť posekaných vlašských orechov
- ½ hrste práškového cukru
- 2 lyžice rumu
Postup:
- Z droždia, trošky vlažného mlieka, lyžice múky a lyžice cukru si spravíme kvások, ktorý chvíľu necháme pracovať na teplom mieste.
- Kým nám kvások pracuje, zmiešame si vo veľkej mise suché ingrediencie: múku, vanilkový cukor, hrozienka, kryštálový cukor, posekané vlašské orechy a nastrúhanú kôru z citróna.
- Pridáme žĺtka, rum, zvyšok mlieka, rozpustené maslo a kvások. Poriadne premiešame do jednoliateho cesta.
- Zmes prikryjeme utierkou a necháme pracovať ešte trištvrte hodinu.
- Zmes rozdelíme na dve približne rovnaké časti. Z každej vytvoríme bochník. Na plech položíme papier na pečenie a naň nami vytvarované bochníky.
- Oba mazance potrieme vyšľahaným vajcom. Nožom narežeme kríž po oboch bochníkoch. Nakoniec ich posypeme plátkami mandlí.
- Pečieme približne 15 minút pri teplote 200 stupňov a ďalších 45 minút pri teplote 160 stupňov.
Dobrú chuť! 😍👌
Zdieľajte aj so svojimi priateľmi a rodinou.
Leave a Reply