Veľkonočný mazanec: Ten vám nesmie na sviatky chýbať!

Ingrediencie:
(vzniknú dva veľké bochníky)
  • 1 kg polohrubej múky
  • 1 vanilkový cukor
  • 400 ml mlieka
  • 1,5 kocky droždia (cca 60 gramov)
  • Štipka soli
  • 200 gramov kryštálového cukru
  • 4 žĺtka 1 celé vajce
  • 200 gramov masla
  • 100 gramov hrozienok
  • 1 citrón (kôra z neho)
  • 1 hrsť mandľových plátkov
  • 1 hrsť posekaných vlašských orechov
  • ½ hrste práškového cukru
  • 2 lyžice rumu

Postup:
  1. Z droždia, trošky vlažného mlieka, lyžice múky a lyžice cukru si spravíme kvások, ktorý chvíľu necháme pracovať na teplom mieste.
  2. Kým nám kvások pracuje, zmiešame si vo veľkej mise suché ingrediencie: múku, vanilkový cukor, hrozienka, kryštálový cukor, posekané vlašské orechy a nastrúhanú kôru z citróna.
  3. Pridáme žĺtka, rum, zvyšok mlieka, rozpustené maslo a kvások. Poriadne premiešame do jednoliateho cesta.
  4. Zmes prikryjeme utierkou a necháme pracovať ešte trištvrte hodinu.
  5. Zmes rozdelíme na dve približne rovnaké časti. Z každej vytvoríme bochník. Na plech položíme papier na pečenie a naň nami vytvarované bochníky.
  6. Oba mazance potrieme vyšľahaným vajcom. Nožom narežeme kríž po oboch bochníkoch. Nakoniec ich posypeme plátkami mandlí.
  7. Pečieme približne 15 minút pri teplote 200 stupňov a ďalších 45 minút pri teplote 160 stupňov.
Dobrú chuť! 😍👌
Zdieľajte aj so svojimi priateľmi a rodinou.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*