Tieto bylinky môžu v mnohých prípadoch okamžite zmierniť príznaky. Existuje zdravotný problém, ktorý sužuje každodenný život mnohých ľudí a možno ste sa s ním stretli aj vy.
Pálenie záhy je spôsobené žalúdočnou kyselinou produkovanou v nevhodnom čase alebo v nevhodnom množstve, ktorá dráždi a rozožiera sliznicu žalúdka.
Žalúdok môže produkovať tekutinu, keď je prázdny, ale produkuje vysoko hlienovitú (mucinóznu), alkalickú žalúdočnú šťavu. To je dôležité pre ochranu žalúdočnej sliznice, pretože mucín má silnú schopnosť viazať kyseliny.
Niektoré faktory však zasahujú do tvorby žalúdočnej šťavy, takže kyslá žalúdočná šťava sa tvorí aj vtedy, keď trávenie nie je potrebné.
Najčastejšie je spôsobená tráviacimi problémami, nepravidelným stravovaním, konzumáciou príliš mastných a korenených jedál, pitím príliš malého množstva vody alebo prekyslením organizmu.
Môže byť vyvolaná aj stresom, môže byť psychická alebo môže byť príznakom určitých ochorení, ako sú napríklad srdcové choroby.
Strýko Gyuri, bylinkár z Bükk, má odporúčanú čajovú zmes na prekyslenie žalúdka, ktorá stojí za vyskúšanie, preukázateľne funguje a mnoho ľudí ju vyskúšalo a našlo úľavu alebo výrazné zmiernenie žalúdočných problémov. Je to jemná upokojujúca, žalúdočnú kyselinu znižujúca a protizápalová čajová zmes.
Zloženie:
- ľubovník bodkovaný 10 polievkových lyžíc (PL)
- repík lekársky 6 PL
- skorocel 6 PL
- jačmeň mladý 4 PL
- žihľavový list 4 PL
Hlavnou zložkou čaju je ľubovník bodkovaný, ktorý zmierňuje stres a podporuje trávenie. Táto zmes je veľmi vhodná pri prekyslení žalúdka. Ľubovník bodkovaný znižuje a potláča zápaly, zaháňa vietor a uvoľňuje kŕče.
Má antibiotické a exfoliačné vlastnosti, zlepšuje chuť do jedla a stimuluje trávenie.
Na prípravu a uskladnenie zmesi si vezmite polievkovú lyžicu a veľkú plastovú škatuľu alebo väčšiu nádobu. Hlavnou vecou je nepoužívať kovovú plechovku, pretože kov bylinky nemajú rady.
Začnite pridávať bylinky: 10 lyžíc ľubovníka bodkovaného, 6 lyžíc repíka lekárskeho, 6 lyžíc skorocelu, 4 lyžice jačmeňa, 4 lyžice žihľavy.
Pokračujte v pridávaní, kým nebude hrniec plný do troch štvrtín. Potom zmes dobre pretrepte. Ak používate nádobu, uložte ju na tmavom mieste alebo ju jednoducho vložte do plastového vrecka s tmavou látkou, prípadne nádobu zabaľte do hliníkovej fólie.
Odporúčam napísať na obal, čo obsahuje. Zvyšky čajov zabaľte, pretože sa dajú konzumovať samostatne, ale spolu budú najlepšie fungovať v uvedenom pomere.
Spôsob prípravy a dávkovanie:
Polievkovú lyžicu zmesi zalejte 2 dl vody a nechajte prikrytú 15 minút lúhovať. Potom ho preceďte. Denne vypite 1-3 šálky čajovej zmesi. Najlepšie bez príchute.
Upozornenia: Nepoužívajte pre tehotné alebo dojčiace ženy alebo malé deti. Tento čaj nepite v lete kvôli obsahu ľubovníka bodkovaného (môže spôsobiť fotosenzitivitu).
Ak sa Vám tento článok páči, zdieľajte ho aj s ostatnými!
Leave a Reply