Potrebujeme:
CESTO:
- 365 g hladká múka
- 225 g práškový cukor
- 110 g maslo
- 250 ml med
- 1 ks vajce
- 1 PL mletá škorica
- 1 ČL mletý kardamom
- 1 ČL jedlá sóda
- 1 ČLprášok do pečiva
- 1/2 ČL strúhaný muškátový oriešok
- 1/2 ČL mletý zázvor
- 1/4 ČL mletý klinček
PLNKA:
- 400 ml marhuľový džem
- 150g hrozienka
- 120 g nahrubo nasekané mandle
- 40 g kandizovaná pomarančová kôra
- 50 ml citrónová šťava
POLEVA:
- 150 g práškový cukor
- 50 ml citrónová šťava
Postup:
- 1. Rúru predhrejeme na 180 °C a plech s rozmermi 33 x 45 cm vystelieme papierom na pečenie.
- 2. V hrnci na miernom ohni zohrejeme med, cukor, maslo a miešame, kým sa všetko nerozpustí. Odstavíme a pridáme koreniny. Postupne primiešame múku, sódu a prášok do pečiva. Miešame, kým sa cesto nezačne odlepovať od bokov. Vmiesime aj vyšľahané vajce a rukami cesto premiesime na pomúčenej doske. Cesto rozdelíme na dve časti.
- 3. Na plnku zmiešame všetky suroviny v miske.
- 4. Cesto rozvaľkáme na veľkosť plechu a prenesieme ho doň. Navrstvíme naň plnku a prikryjeme druhým plátom cesta. Okraje postláčame dokopy a vidličkou popicháme vrch. Pečieme 25 až 30 minút dozlatista.
- 5. Na polevu vymiešame cukor s citrónovou šťavou a nalejeme ju na teplý koláč. Necháme vychladnúť a stuhnúť.
- 6. Nakrájame na rezy a podávame.
Leave a Reply