Medzi naše tradičné recepty patria Šuhajdy. Robievam ich každé Vianoce, zdobím ich orieškami, ale môžete použiť čokoľvek máte radi.
Niekto ich nezdobí vôbec, mne tam ten oriešok proste pasuje, takto si ich pamätám ešte z môjho detstva… To boli tradičné koláčiky u nás, bez pečenia, bez zdĺhavej prípravy, bez vykrajovania a veľmi chutné.
SUROVINY:
Čokoláda:
- 150 g čokoláda
- 125 g 100% tuk
- 1-2 lyžice kakaa
Plnka:
- 50 ml silnej kávy (espreso)
- 100 g kryštálového cukru
- 1 bal.vanilkový cukor
- 100 g mletých orechov
- 50 g 100% tuku
- rum podľa chuti
Ďalej budeme potrebovať:
- oriešky
- papierové košíčky
POSTUP:
- Cukor zalejeme uvarenou kávou a za stáleho miešania na miernom ohni chvíľu povaríme, pridáme orechy a ešte chvíľku necháme prevariť (na miernom ohni a stále miešame), do horúceho pridáme stužený tuk a miešame kým sa to nespojí a nakoniec dáme trochu rumu a nechám vychladnúť.
- Na miernom ohni rozpustíme stužený tuk, do teplého pridáme čokoládu a 1 lyžicu kakaa (keď sa mi zdá čokoláda málo tmavá pridám ešte 1 lyžicu kakaa).
- Miešame, kým sa všetko nespojí (nevariť!). Lyžičkou nalejeme do papierových košíčkov trochu čokolády, necháme chvíľu stuhnúť, každý košíček chytíme do ruky a trochu nakloníme, aby sa čokoláda dostala aj na steny.
- Na stuhnutú čokoládu urobíme orechovú plnku a zalejeme čokoládou, ozdobíme orieškom a necháme stuhnúť.
Dobrú chuť! Podeľte sa o recept aj so svojimi priateľmi.
Leave a Reply