Ingrediencie:
Cesto:
- 500 g hladkej múky
- 150 g práškového cukru
- 150 g medu
- 100 g masla
- 2 vajcia
- 1 čajová lyžička perníkového korenia
- 1 čajová lyžička sódy bikarbóny
Poleva:
- 1 bielok
- 150 g práškového cukru
- 1 čajová lyžička citrónovej šťavy
Postup:
- Príprava cesta:
- V miske zmiešajte múku, práškový cukor, perníkové korenie a sódu bikarbónu.
- V hrnci jemne roztopte med a maslo. Nechajte vychladnúť.
- Do suchých ingrediencií pridajte vajcia a vychladnutú medovo-maslovú zmes. Vypracujte hladké cesto.
- Zabaľte cesto do fólie a nechajte ho odpočívať v chladničke aspoň 1 hodinu, ideálne cez noc.
- Tvarovanie koláčikov:
- Predhrejte rúru na 180 °C a plech vyložte papierom na pečenie.
- Cesto rozvaľkajte na hrúbku približne 5 mm. Pomocou formičiek vykrajujte rôzne tvary.
- Uložte ich na plech a pečte približne 8-10 minút, kým nebudú jemne zlatisté.
- Príprava polevy:
- Bielok vyšľahajte na penu, postupne pridávajte práškový cukor a citrónovú šťavu. Miešajte, kým poleva nebude hladká a lesklá.
- Polevu nanášajte na vychladnuté koláčiky pomocou štetca alebo vrecúška na zdobenie.
- Dekorácia a skladovanie:
- Koláčiky nechajte zaschnúť pri izbovej teplote.
- Uložte ich do plechovej dózy a nechajte aspoň 2 dni odstáť, aby boli jemné a vláčne.
Tip:
Môžete pridať do cesta strúhaný zázvor alebo trochu citrónovej kôry pre extra chuť. Na dekoráciu môžete použiť aj farebné cukrové ozdoby. 🎄
Prajem vám šťastné a chutné Vianoce! 🎁
Leave a Reply