Víťazný liek na mnohé choroby: Takto sa používa púpava!

Zatiaľ čo väčšina záhradkárov považuje púpavu za burinu, iní ju uznávajú ako zázračnú rastlinu, ktorá nielen lieči choroby, ale ako pravidelne konzumovaná potravina chráni aj naše zdravie.

Púpava upravuje trávenie, stará sa o pečeň a žlčník, pomáha pri reume, rozpúšťa obličkové kamene, odstraňuje akné a chronické kožné ochorenia a možno ju použiť ako celkové tonikum pri akomkoľvek probléme.

Vitalita z púpavy

Azda každý si už všimol, aká je púpava obzvlášť tvrdohlavá a nezničiteľná, keďže napriek najväčším letným horúčavám vyrastá aj z tých najmenších škár v asfalte.

Túto húževnatosť a vitalitu odovzdáva všetkým, ktorí ju používajú. Púpavu možno použiť do šalátu, čaju, čerstvo vylisovanej šťavy, kávy, vína alebo extraktu z koreňa púpavy.

Je dôležité používať prípravok podľa vlastného výberu pravidelne a ako liečebnú kúru počas niekoľkých týždňov.

Aplikácie púpavy

Známy je najmä pozitívny vplyv púpavy na všetky orgány podieľajúce sa na trávení. Zvyšuje produkciu žalúdočnej kyseliny, stimuluje chuť do jedla a pôsobí proti kŕčom.

Púpava stimuluje tvorbu žlče v pečeni a zlepšuje metabolizmus tukov. Používa sa aj pri hepatitíde, žlčníkových kameňoch a cirhóze pečene.

Ak máte problémy s hladinou cukru v krvi alebo už trpíte cukrovkou, vypite každý deň šálku púpavového čaju alebo užívajte extrakt z koreňa púpavy, pretože púpava pomáha znovu harmonizovať existujúce nerovnováhy.

Koreň púpavy možno použiť ako celkové tonikum na revitalizáciu organizmu. Koreň púpavy posilňuje obličky, pečeň, pankreas, slezinu, črevá a žalúdok a pomáha odstraňovať toxíny z tela.

Púpava pôsobí aj močopudne, no – na rozdiel od syntetických diuretík – nespôsobuje nedostatok minerálov, práve naopak: dodáva telu dôležité minerály, najmä draslík. Dá sa teda úspešne použiť pri infekciách močových ciest.

Príprava čaju z koreňa púpavy

Na všetky vyššie spomenuté sťažnosti môžeme púpavu použiť jednoducho vo forme čaju alebo čerstvo vylisovanej zeleninovej šťavy.

Samozrejme, čaj sa dá pripraviť aj zo sušených kvetov, ale keďže koreň je neporovnateľne cennejší, teraz si vysvetlíme, ako si pripraviť čaj z koreňa púpavy.

Koreň púpavy zbieraný pred jarným kvitnutím nasucho očistíme (teda neumývame), pozdĺžne rozrežeme na pásiky a niekoľko dní sušíme na vzdušnom teplom mieste.

Asi 2 lyžičky tohto sušeného koreňa namočíme na noc do studenej vody. Na druhý deň čaj trochu prevarte, sceďte a pite z neho aspoň 3 šálky denne.

Zaujal vás článok? Zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*