Vôbec nie zelený alebo červený. Siahnite po inom čaji a znížite si cukor aj krvný tlak.

Čaj nás sprevádza po celý rok. Pijeme doma, v práci, u kamarátky, svokry či suseda. Namiesto opätovného varenia zeleného, ​​čierneho alebo červeného čaju siahnite po inom náleve.

Šafranový čaj má jemnú chuť, jemne žltú farbu a množstvo nutričných vlastností, ktoré vás rýchlo presvedčia, aby ste po ňom siahli. Šafran je jedným z najcennejších korení na svete, takže sa môžete cítiť skutočne kráľovsky.

O zdravotných vlastnostiach čaju sa hovorí už dlho. Červená má pomáhať pri chudnutí, zelená je povestná bohatstvom antioxidantov a blahodarným vplyvom na koncentráciu a čierna je zdrojom kofeínu.

Horúcim v pätách je im však šafranový čaj. Vyrába sa zalievaním prameňov šafranu horúcou vodou. Niekedy sa na zvýraznenie chuti a vlastností pridáva med, citrón, zázvor, kardamón alebo škorica.

Nejde o tradičný „čaj“, ako sa formálne nazýva, ale o výluh z listov Camellia sinensis. Je to bylinkový nálev z korenia, ktorý vás očarí svojou chuťou.

Vlastnosti šafranového čaju

Šafran je po stáročia oceňovaný nielen ako korenie, ale aj pre jeho zdravotné vlastnosti. Obsahuje silné antioxidanty ako crocin, crocin, safranal a flavonoidy, ktoré pomáhajú bojovať proti voľným radikálom v tele.

Vďaka tomu odďaľuje proces starnutia organizmu. Karotenoidy nachádzajúce sa v šafrane, ako je zeaxantín a luteín, môžu prospievať zdraviu zraku a chrániť pred makulárnou degeneráciou.

Zahrnutie šafranového čaju do vašej stravy môže pomôcť regulovať krvný tlak a hladinu cukru v krvi. Priaznivo pôsobí aj na nervový systém, pomáha znižovať stres a cítiť sa pokojne.

Na čo pomáha nálev zo šafranu?

O šafranový čaj by mal mať záujem aj ženy. Toto korenie môže pomôcť zmierniť príznaky predmenštruačného syndrómu (PMS), ako sú zmeny nálady, podráždenosť a bolesť brucha.

Ako pripraviť šafranový čaj?

Chuť šafranového čaju je jemná, jemne zemitá, s jemným tónom medu a kvetov. Nie je intenzívny ani ohromujúci, vďaka čomu si naň ľahko zvyknete.

Do pohára vložte asi 6-7 prameňov šafranu. Zalejeme ich horúcou, nie však vriacou vodou. Príliš horúca voda môže negatívne ovplyvniť jemné zlúčeniny tohto cenného korenia a znížiť jeho potenciál.

Aby šafran naplno odhalil svoju intenzívnu farbu, jemnú chuť a cenné zdraviu prospešné vlastnosti, oplatí sa dať mu čas na vylúhovanie – optimálnych je asi 5 až 10 minút.

Nálev môžete obohatiť plátkom čerstvého citróna, trochou prírodného medu alebo niekoľkými lístkami osviežujúcej mäty.

Obsah našich webových stránok slúži na informačné a vzdelávacie účely a nenahrádza lekársku konzultáciu. Pred prijatím zdravotných rozhodnutí sa poraďte s odborníkom.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*