Granátovník je tiež krásna okrasná rastlina, no jeho plody dozrievajúce v neskorej jeseni sú dôvodom, prečo sa zrodilo neskutočné množstvo mýtov a legiend.
Teraz v špeciálnom článku predstavuje skutočný liečivý účinok a potenciálne využitie granátového jablka, ktoré má veľmi pozitívny vplyv na ľudský organizmus.
Pozitívne vlastnosti granátového jablka
- 1. Aktivuje hormóny
Oleje v granátovom jablku sa dokonale hodia na obnovenie hormonálnej rovnováhy tela. Preto sa granátové jablko odporúča konzumovať najmä pri bolestivej menštruácii, bolestiach hlavy či menopauze.
- 2. Prirodzený inzulín
Plody granátového jablka sú jednou z mála sladkostí, ktorých konzumácia je pre diabetikov nielen povolená, ale aj vysoko odporúčaná.
Pitie polovice čajovej lyžičky šťavy z granátového jablka štyrikrát denne pred jedlom výrazne znižuje hladinu cukru v krvi.
- 3. Zvyšuje hladinu hemoglobínu v tele
Granátové jablko je už dlho známe ako prírodný liek na chudokrvnosť. Pre tých, ktorí trpia anémiou, stačí piť pol pohára zriedenej šťavy z granátového jablka trikrát denne pred jedlom po dobu dvoch mesiacov.
- 4. Antiseptikum úst a hrdla
Pri bolestiach hrdla, faryngitíde a zápaloch ústnej sliznice je vhodné kloktať ústa a hrdlo šťavou z granátového jablka alebo vodnou šťavou zo šupky granátového jablka.
Taníny v granátovom jablku zmierňujú bolesť, zatiaľ čo prírodná kyselina eliminuje infekciu.
- 5. Znižuje krvný tlak
Semená granátového jablka sú skutočnými zázračnými liekmi pre pacientov s hypertenziou, pretože znižujú krvný tlak nášho tela bez vedľajších účinkov.
Membrána vo vnútri granátového jablka pomáha upokojiť nervový systém, prekonať úzkosť a zaisťuje pokojný spánok.
- 6. Perfektný kozmetický prostriedok
Maslová alebo olivová maska vyrobená z mierne opečených a rozdrvených šupiek z granátového jablka je vynikajúcim liekom pre tých, ktorí majú mastnú, čiernu a aknóznu pleť.
S práškom vyrobeným zo šupky granátového jablka môžeme účinne liečiť popáleniny, rezné rany alebo rany spôsobené škrabancami.
- 7. Znižuje následky zápalu
Odvar zo šupky granátového jablka je výborný na zmiernenie zápalu, či už ide o zápal obličiek, pečene, uší, kĺbov, alebo aj pohlavných orgánov.
Na prípravu odvaru zalejte dve čajové lyžičky rozdrvenej šupky z granátového jablka pohárom horúcej vody, potom povarte vo vodnom kúpeli 30 minút, prefiltrujte, vytlačte a nakoniec rozriedte horúcou vodou.
Užívajte 50 ml 2-3x denne 30 minút pred jedlom.
- 8. Znižuje rádioaktívne žiarenie
Šťava z granátového jablka by mala byť nevyhnutnou súčasťou jedálnička tých, ktorí pracujú s rádioaktívnymi izotopmi alebo žijú v zóne s vysokou radiáciou.
- 9. Má silný antihelmintický účinok
Kôra zrelého granátového jablka obsahuje veľa alkaloidov (peletierínov), ktoré majú dobrý antihelmintický účinok.
Aby ste sa úspešne zbavili červíkov, namočte 4-5 dkg rozdrvených šupiek z granátového jablka na šesť hodín do 4 dl vody, potom varte na miernom ohni, kým sa polovica vody neodparí.
Vychladnutú zmes prefiltrujte a potom ju konzumujte v malých dávkach do hodiny. potom si vezmite preháňadlo a po 4-5 hodinách urobte klystír.
- 10. Možno použiť aj v prípade hnačky
Keďže plody a kôra granátového jablka majú sťahujúci účinok, je výborný na liečbu hnačky, kolitídy a enterokolitídy.
Dospelým sa odporúča užívať sušený prášok z granátového jablka trikrát denne po jedle a deťom dať dostatok čerstvo vylisovanej zriedenej šťavy z granátového jablka.
Pokiaľ ide o infekčnú hnačku, polyfenoly v granátovom jablku pomáhajú predchádzať rastu patogénov a bacilov.
Granátové jablká sú jedným z najužitočnejších plodov na Zemi, ktoré sú známe už od staroveku, no zmienky o granátových jablkách nájdeme aj v Biblii.
Teraz už viete, ako a na čo môžete tento nádherný dar prírody využiť.
Leave a Reply