Všetko, čo potrebujete na začiatok svianočného rána: Výborná vianočná hviezdica!

Všetko, čo potrebujete na začiatok svianočného rána. Recept je skvelý, nielen preto, že je výborný, ale dá sa pripraviť aj deň vopred, takže kým budete otvárať darčeky alebo popíjať rannú kávu, hviezda už pečie a všetky tie čarovné vône sa šíria domom.

Ingrediencie
*1 ŠÁLKA = 250 ml

KYSNUTÉ CESTO

  • 1,5 šálky (375 ml) teplej vody
  • 25 gramov čerstvého droždia
  • 2 lyžice (32 g) kryštálového cukru
  • 2 polievkové lyžice (30 ml) oleja
  • 450 g polohr. múky
  • 1/2 lyžičky soli

PLNKA

  • 100 g mletých vlašských orechov
  • 100 g hnedého cukru (demerara)
  • 1 lyžica mletej škorice
  • 150 g masla, izbovej teploty

PRÍPRAVA

  • 1. Zmiešajte počiatočné ingrediencie: vodu, cukor, olej a droždie. Nechajte asi 15 minút, aby kvások napučal. Medzitým si odmeriame múku a pridáme soľ.
  • 2. Pripravený zmes pomaly nalejte do múky a miešajte, kým sa zmes nespojí. Cesto rozotrieme na pomúčenú dosku a potom vymiesime hladké cesto, ktoré sa nelepí na ruky.
  • 3. Veľký plech potrieme olejom a potom do nej vložíme pripravené cesto. Prikryjeme utierkou (alebo fóliou) a necháme na teplom mieste kysnúť asi hodinu, hodinu a pol.
  • 4. Hviezdu môžete urobiť hneď, alebo vykysnuté cesto odložiť na noc do chladničky (tak som to urobila ja). Na druhý deň cesto vyberieme z chladničky, rozdelíme na 4 guľky a necháme asi 15 minút odpočívať.
  • 5. Plnka: Zmäknuté maslo, cukor, mleté ​​orechy a škoricu dobre vymiešame. Mali by ste dostať hustú, roztierateľnú zmes.
  • 6. Každú guľu rozvaľkajte na tenko do kruhu (priemer približne 28 cm). Prvé 3 kruhy pokryjeme plnkou, potom prikryjeme štvrtým kruhom.
  • 7. Do stredu kruhu položte malý pohár alebo zaváraciu nádobu (priemer 5-6cm), to bude stred, z ktorého budete strihať “pásiky”. Cesto nakrájajte na 16 rovnakých častí. Dva konce otočte 2-3 krát a potom ich spojte prstami. To isté urobte s ostatnými časťami (pásikmi) cesta.
  • 8. Cesto potrieme rozšľahaným vajíčkom a pred pečením necháme asi pol hodiny kysnúť. Hviezdicu pečieme asi 25 minút pri 180C. Upečenú hviezdu chladíme asi 10 minút, posypeme práškovým cukrom a vychutnávame.

Prajeme dobrú chuť a nezabudnite recept zdieľať aj so svojimi priateľmi.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*