- Na odmeranie ingrediencií použite 200 ml hrnček.
Potrebujeme:
- 2 šálky hladkej múky
- 2 šálky polohrubej múky
- 1 šálka vlažného mlieka
- 125 g rozpusteného masla
- Citrónová kôra z 1 citróna
- 1 kocka (čerstvého) droždia
- 2 čajové lyžičky soli
- 3 polievkové lyžice kryštálového cukru
- 3 vajcia
- 200 ml kyslej smotany
Náplne:
Jablková náplň:
- 4-5 jabĺk, cukor a škorica
Orechová náplň:
- Mleté orechy, cukor, 1-2 dl mlieka
- Môžete tiež vyskúšať tvarohovú alebo makovú náplň.
Na potretie:
- 2 žĺtky + 2 PL mlieka
Postup:
- Múku preosejeme, pridáme cukor, soľ, vajcia, kyslú smotanu a nastrúhanú citrónovú kôru. Do vlažného mlieka pridáme 1 PL cukru, 2 PL múky a rozdrobíme droždie. Kvások nechajte vykysnúť. Do múky a rozpusteného masla pridajte kvások.
- Rukou vypracujte hladké cesto, ktoré sa lepí, nemusíte sa báť, vždy si ruku poprášte múkou. Hnetieme aspoň 10 minút a dáme na teplé miesto kysnúť.
- Medzitým si pripravte náplň: jablká nastrúhajte, zmiešajte s cukrom a škoricou. Orechy zalejte horúcim mliekom, pridajte cukor. Rovnako postupujte aj pri makovej náplni.
- Cesto prelož na pomúčenú pracovnú plochu a rozdeľ ho na 8 bochníkov. Potom ho rozdeľte na menšie bochníky a pripravte 3-4 menšie bochníky.
- Každý bochník rozvaľkajte do kruhu. Pomocou valčeka alebo noža urobte do hornej polovice cesta zárezy. Náplň položte na spodnú stranu. Šťavu z jabĺk odoberte lyžicou, aby pri pečení nevytekala.
- Zrolujte ho a preložte na plech vyložený papierom na pečenie.
- Žĺtky zmiešajte s mliekom, rozšľahajte a natrite na rožky. Rúru predhrejte na 190 stupňov a pečte 20-25 minút dozlatista.
Leave a Reply