Spomedzi všetkých potravinárskych výrobkov z kategórie „superfoods“ by mal v našich kuchyniach zastávať obzvlášť dôležité miesto olej z čiernej rasce. Prečo? A na čo sa dá použiť?
Čierna rasca je rastlina zo severnej Afriky, ktorej výraznú chuť oceňovali už starí ľudia. Rastlina nazývaná čierny rasca – a rovnako aromatická – a jej semená sú skutočným zázrakom prírody; jej skvelé dielo, ktoré stojí za prečítanie.
Máme na to minimálne niekoľko dôvodov. Nižšie sa to pokúsime vysvetliť jednoduchým spôsobom. Po prečítaní tohto článku sa určite zaradíte do skupiny fanúšikov tohto produktu!
Olej z čiernej rasce – prečo sa oplatí používať?
Semená čiernej rasce majú významný vplyv na ľudské zdravie a olej z nich pripravený fantasticky pôsobí na správne fungovanie organizmu.
Okrem početných aminokyselín, vitamínov a minerálov je v tejto súvislosti vhodné zdôrazniť niekoľko mien: tymochinón, flavonoidy a mastné kyseliny.
Prvý z týchto záhadných mikroelementov, tymochinón, je rozhodne najcennejšou látkou obsiahnutou v čiernej rasci.
Je zodpovedný za jeho charakteristickú vôňu, a „zároveň“ mu dodáva antibakteriálne, protizápalové, protirakovinové a antioxidačné vlastnosti.
Je to silný prostriedok, ktorý bojuje proti voľným radikálom, a preto ho obľubuje okrem iných aj kozmetický priemysel.
Tymochinón je samozrejme podporovaný flavonoidmi. Tieto špecifické antioxidanty chránia kapiláry, priaznivo pôsobia na obehový systém a chránia pred škodlivým UV žiarením.
Mastné kyseliny z čiernej rasce (hlavne kyselina olejová a linolová) regulujú hladinu glukózy a cholesterolu v krvi a znižujú riziko aterosklerózy.
Olej z čiernej rasce na šalát
Už vieme, že olej z čiernej rasce sa oplatí zaradiť do svojho jedálnička. Teraz otázka znie: ako ho použiť? No je to veľmi jednoduché: napríklad pridávať ho do rôznych druhov šalátov.
Je veľmi dôležité ho tepelne neupravovať, pretože stratí svoje zdraviu prospešné vlastnosti. A čo bude vyhovovať?
Skvelým nápadom by bolo napríklad skombinovať v miske rímsky šalát, cherry paradajky, cibuľu a slnečnicové semienka. Dresing z čiernej rasce sa oplatí kombinovať s ingredienciami s výraznou chuťou.
Dobre poslúži napríklad horčica, med a citrónová šťava. Stačí spojiť všetky tieto ingrediencie, zmiešať ich v miske a potom si vychutnať lahodný a úplne zdravý šalát.
Zaujal vás článok? Zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi.
Leave a Reply