Vzala paradajku do ruky a zbadala malý fľak. Teraz varuje ostatných!

Diskvalifikuje mikroskopická škvrna plesne celý produkt, takže je vhodný len do odpadu?

Klinická dietologička Aneta Łańcuchowska na Instagrame vysvetľuje, čo robiť, keď sa objavia len nepatrné známky plesne a celý produkt vyzerá neporušený.

Aneta Łańcuchowska je klinická dietologička, foodblogerka a televízna kuchárka. Na sociálnych sieťach zdieľa poznatky o zdravom životnom štýle. V jednom zo svojich príspevkov naznačila, čo robiť, keď na potravinách spozorujeme prvé príznaky plesne.

Viete odrezať pleseň z ovocia? Dietologička vysvetľuje…

Ako už v úvode naznačila dietologička, pri príprave raňajok si na šupke nerozkrojenej paradajky všimla malú škvrnu plesne. Špecialistka dodala, že plod je neporušený, prezrádza ho len jeden mikroskopický defekt.

Čo by sme teda mali robiť, keby sme boli v jej koži? Odrezať viditeľné miesto a zvyšok zjesť?

Nikdy to nerobte. Pamätajte, že toto viditeľné miesto je špičkou ľadovca. Mykotoxíny, ktoré sú toxické a spôsobujú rakovinu, sú už prítomné v celej paradajke.

Túto paradajku treba úplne vyhodiť – varuje Aneta Łańuchowska na Instagrame. Ak máte nejakú zeleninu alebo ovocie s takouto škvrnou, nikdy ju neodrezávajte a zvyšok nejedzte, vždy vyhoďte, hovorí klinická dietologička.

Pleseň je druh huby a môže produkovať potenciálne toxické vedľajšie produkty nazývané mykotoxíny. Tie sa môžu skrývať nielen vo voľným okom viditeľnej plesni, pretože hýfy mycélia prerastajú cez produkty naozaj hlboko.

Preto odstránením plesnivej časti jednoducho nič nezmení. Navyše tepelná úprava, t. j. varenie, vyprážanie alebo pečenie, neumožní, aby bol výrobok vhodný na konzumáciu, pretože pleseň sa pri vyšších teplotách nezničí.

Čo sa môže stať po konzumácii plesnivého jedla?

Mykotoxíny sú toxíny z plesní. Je vhodné dodať, že plesnivé potraviny nemusia vždy obsahovať mykotoxíny, ale domácimi metódami nie je možné ich prítomnosť potvrdiť.

Tieto toxíny, keď sa dostanú do tela, môžu spôsobiť mnohé škody, vrátane:

  • ovplyvňujú poškodenie pečene
  • ovplyvňujú rozvoj pľúcneho edému
  • poškodenie kože a slizníc
  • predstavujú rizikový faktor pre rozvoj rakoviny (vrátane rakoviny pečene a pažeráka)

Príležitostná konzumácia malého množstva plesnivého jedla zvyčajne nespôsobuje vážne následky pre telo. Môže však viesť k rôznym nepríjemným problémom tráviaceho systému, ako sú bolesti brucha, nevoľnosť, vracanie či hnačka.

V najhoršom prípade môže konzumácia potravín s plesňou vyústiť do mykotoxikózy. Ide o formu otravy, ktorá môže byť akútna aj chronická. Následky tejto otravy zahŕňajú rozvoj mnohých chorôb av extrémnych prípadoch môže viesť až k smrti.

Podeľte sa o tento užitočný príspevok aj so svojimi priateľmi.

Zdroj obr.: Instagram | dietetyczka_anetka (screenshot)

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*