Zabudnite na koláče z cukrárne a vyskúšajte tento domáci!

Prísady:
Cesto:
  • 4 celé vajcia
  • 140 g mletého cukru
  • 2 polievkové lyžice oleja
  • 50 ml horúcej vody
  • 2 polievkové lyžice kakaa
  • 100 g hladkej alebo polohrubej múky
  • 10 g prášku do pečiva
  • štipka soli
  • 3 polievkové lyžice silnej instantnej kávy
Kávový krém
  • 500 ml mlieka
  • 60 g karamelového pudingového prášku
  • 1 šálka instantnej kávy
  • 250 g cukru
  • 90 g masla
Šľahačka
  • 300 g smotany na šľahanie
  • 10 g vanilkového cukru
  • zahusťovadlo na šľahanie
Na dekoráciu
  • čokoládové hobliny
  • škorica

Postup práce
  1. Oddeľte bielky a žĺtky. Z bielkov a štipky soli ušľahajte tuhý sneh a uložte do chladničky.
  2. Žĺtky vyšľaháme s cukrom a postupne pridáme olej, horúcu vodu, kávu, múku a prášok do pečiva. Zmes dôkladne premiešajte. Nakoniec vmiešajte tuhý sneh z bielkov a jemne vymieste hladké cesto.
  3. Rúru predhrejte na 170 °C. Plech na pečenie vyložte papierom na pečenie, nalejte doň cesto a rozotrite ho. Pečte ako zvyčajne asi 20 minút.
  4. Pripravte kávovú zmes. Odlejte asi 150 ml mlieka a vmiešajte pudingový prášok. Uistite sa, že sa nevytvorili žiadne hrudky. Zvyšok mlieka a kávy dajte na sporák. Keď začne vrieť, prilejte mlieko a puding a za stáleho miešania varte asi 2 minúty, kým nezhustne. Potom ho odložte a nechajte vychladnúť. Do vychladnutého krému pridajte cukor a maslo a vyšľahajte do hladka.
  5. Smotanu na šľahanie uložte do chladu aspoň na hodinu a potom ju poriadne vyšľahajte s cukrom a zahusťovadlom do tuha.
  6. Na vychladnutý korpus natrite vrstvu kávového krému. Rovnomerne uhlaďte a rozotrite šľahačku. Môžete ich ozdobiť čokoládovými hoblinkami alebo posypať mletou škoricou.
Prajeme vám dobrú chuť!

 

Autorka receptu: Hanka Šotková

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*