Prísady:
Cesto:
- 4 celé vajcia
- 140 g mletého cukru
- 2 polievkové lyžice oleja
- 50 ml horúcej vody
- 2 polievkové lyžice kakaa
- 100 g hladkej alebo polohrubej múky
- 10 g prášku do pečiva
- štipka soli
- 3 polievkové lyžice silnej instantnej kávy
Kávový krém
- 500 ml mlieka
- 60 g karamelového pudingového prášku
- 1 šálka instantnej kávy
- 250 g cukru
- 90 g masla
Šľahačka
- 300 g smotany na šľahanie
- 10 g vanilkového cukru
- zahusťovadlo na šľahanie
Na dekoráciu
- čokoládové hobliny
- škorica
Postup práce
- Oddeľte bielky a žĺtky. Z bielkov a štipky soli ušľahajte tuhý sneh a uložte do chladničky.
- Žĺtky vyšľaháme s cukrom a postupne pridáme olej, horúcu vodu, kávu, múku a prášok do pečiva. Zmes dôkladne premiešajte. Nakoniec vmiešajte tuhý sneh z bielkov a jemne vymieste hladké cesto.
- Rúru predhrejte na 170 °C. Plech na pečenie vyložte papierom na pečenie, nalejte doň cesto a rozotrite ho. Pečte ako zvyčajne asi 20 minút.
- Pripravte kávovú zmes. Odlejte asi 150 ml mlieka a vmiešajte pudingový prášok. Uistite sa, že sa nevytvorili žiadne hrudky. Zvyšok mlieka a kávy dajte na sporák. Keď začne vrieť, prilejte mlieko a puding a za stáleho miešania varte asi 2 minúty, kým nezhustne. Potom ho odložte a nechajte vychladnúť. Do vychladnutého krému pridajte cukor a maslo a vyšľahajte do hladka.
- Smotanu na šľahanie uložte do chladu aspoň na hodinu a potom ju poriadne vyšľahajte s cukrom a zahusťovadlom do tuha.
- Na vychladnutý korpus natrite vrstvu kávového krému. Rovnomerne uhlaďte a rozotrite šľahačku. Môžete ich ozdobiť čokoládovými hoblinkami alebo posypať mletou škoricou.
Prajeme vám dobrú chuť!
Autorka receptu: Hanka Šotková
Leave a Reply