Po tom, ako zistíte, čo všetko dokáže, kuraciu pečeň si pripravíte aj vy! Bude vám stačiť 20 minúť a chutné jedlo sa objaví na stole.
Ukázalo sa, že najlepší spôsob ako si zvýšiť hladinu hemoglobínu v krvi je jesť kuraciu pečeň, pretože obsahuje mnoho železa. Jeden z dôvodov, prečo ľudia s nadváhou nedokážu schudnúť, je aj nedostatok železa v krvi.
Okrem toho, pečeň sa radí medzi nízkokalorické potraviny a 100g pečene predstavuje len 137 kalórií. Preto ak ste na diéte, môžete ju brať ako maškrtu.
Na čo je užitočná kuracia pečeň?
- Medzi hodnotné vlastnosti kuracej pečene patrí napríklad jej ľahká stráviteľnosť a rýchle posilnenie organizmu prospešnými látkami. Niet divu, že sa odporúča aj pacientom po operácii, kedy stratili veľa krvi.
- Pečeň obsahuje vitamíny A, C, B6, B12 a kyselinu listovú. Okrem toho v sebe má stopové prvky ako meď, zinok, vápnik, mangán, železo a chróm. Bez nich by telo nemohlo fungovať tak, ako by malo!
- Je veľmi užitočná na posilnenie kardiovaskulárneho systému. Heparín obsiahnutý v pečeni normalizuje zrážanlivosť krvi a je dobrou prevenciou proti infarktu myokardu. Lyzín je látka, ktorá zabraňuje vzniku aterosklerózy. Pri nedávnej štúdii výskumníci naznačujú, že by mohla mať aj protirakovinové účinky.
Tu je návod, ako si rýchlo a chutne pripravíte kuraciu pečeň.
Pri výbere pečene uprednostnite hladšiu, pružnejšiu a lesklejšiu. Nikdy nekupujte pečeň so škvrnami, je to dôkaz, že bola dlhú dobu v mrazničke!
Dusená kuracia pečeň na smotane
Ingrediencie (na 2 porcie)
- 400g kuracej pečene
- 3 cibule
- 3-4 lyžice rastlinného oleja
- 2-4 lyžice kyslej smotany
- Čierne korenie
- Soľ
- Petržlenová vňať (podľa chuti)
Príprava
- Cibuľu očistite, umyte a narežte na polovičné kolieska.
- Pečeň umyte, utrite a narežte na kúsky.
- Zahrejte si panvicu, dajte na ňu olej, pridajte cibuľu a smažte 3-4 minútky, za stáleho miešania až dozlatista.
- Pridajte pečeň a počas miešania smažte ďalšie 3-4 minúty na silnejšom plameni. Osoľte a okoreňte.
- Nezabudnite na 3-4 lyžice kyslej smotany.
- Všetko poduste na strednom plameni po dobu 5 minút. Hotový pokrm môžete ozdobiť napríklad čerstvou petržlenovou vňaťou.
Kuracia pečeň by sa po zhotovení mala hneď skonzumovať a nenechávať na ďalší deň. Varené jedlo by v žiadnom prípade nemalo chutiť zhorknuto, bolo by to znamenie, ktoré naznačuje zlú kvalitu výrobku.
Leave a Reply