Zdravé a chudé mäsko. Pripravte si ho takto a rozplynie sa vám v ústach!

Mnoho ľudí, ktorí držia diétu, sa vzdáva bravčového mäsa a namiesto toho si vyberá jemnejšie a chudšie mäso, napríklad hydinu.

Je pravda, že červené mäso by sa nemalo jesť v nadmernom množstve. Túto časť bravčového mäsa sa však oplatí jesť maximálne dvakrát týždenne pre vysoký obsah bielkovín, vitamínov skupiny B a minerálov.

Panenka je najlepšou časťou bravčového mäsa vďaka vysokému obsahu bielkovín a nízkemu percentu tuku. Je plná vitamínov a minerálov, ktoré sú potrebné pre správne fungovanie organizmu.

Vitamíny skupiny B podporujú obehový systém, činnosť svalov a mozgu. Horčík podporuje myseľ a srdce, draslík je rozhodujúci pri udržiavaní správneho krvného tlaku a železo podporuje tvorbu červených krviniek, čím bráni anémii.

Mäso na redukčnej diéte

Dietológovia a osobní tréneri zdôrazňujú, že diéta bohatá na bielkoviny je vhodná na chudnutie. Proteín totiž poskytuje dlhotrvajúci pocit sýtosti a zároveň pomáha budovať svalovú hmotu a redukovať telesný tuk.

Bravčová panenka je výbornou voľbou pre ľudí, ktorí k chudnutiu pristupujú s rozumom. 100 g mäsa obsahuje približne 150 kcal a len 3,5 g tuku. Aby jedlo zostalo ľahko stráviteľné, vyhnite sa vyprážaniu.

Recept na panenku v smotanovej omáčke

Do takejto omáčky môžete pridať huby alebo koreňovú zeleninu, napríklad mrkvu, petržlen a zeler.

Ingrediencie:

  • 500 g bravčovej panenky,
  • 1 lyžica olivového oleja,
  • 200 ml zeleninového vývaru,
  • 1 polievková lyžica smotany 18%,
  • soľ a korenie podľa chuti,
  • petržlen alebo iné čerstvé bylinky.

Príprava:

  1. Mäso umyjeme pod tečúcou vodo, osušíme na papierovej utierke a nakrájame na plátky. Na panvici rozohrejeme lyžicu olivového oleja a panenku opečieme z oboch strán do zlatista.
  2. Potom ich zalejeme vývarom, prikryjeme pokrievkou a na miernom ohni zohrievame asi 30 minút. Po uplynutí tejto doby zlejte pol šálky vývaru, ochlaďte a zmiešajte so smotanou.
  3. Túto zmes povarte horúcim vývarom z panvice a potom pridajte k panenkám. Zmiešame s trochou soli a čerstvo mletým korením. Ohrievajte ďalších 5 minút. Naukoniec posypeme petržlenovou vňaťou.

Prajeme dobrú chuť a nezabudnite recept zdieľať aj so svojou rodinou a priateľmi.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*