Zeleninová polievka s haluškami: Milujú ju malí aj veľkí! Je hotová veľmi rýchlo a nezaťaží vašu peňaženku…

Postup:

Očistíme si cibuľu aj cesnak, pór odkrojíme (asi polovicu z bielej časti) a umyjeme. Očistíme si mrkvu a jednu postrúhame na strúhadle na jemno. Zvyšnú mrkvu nakrájame na kolieska (ak je mrkva veľká tak pozdĺžne na polovicu a potom na polovičné kolieska). Petržlen očistíme a tiež nakrájame rovnako ako mrkva. Vňať oddelíme a asi jednu hrsť lístkov si nakrájame na čo najmenšie kúsky. Zvyšok vňate necháme v celku. Očistíme si zemiaky a nakrájame ich na maličké kúsky, aby sa nám v polievke rýchlo uvarili.

Vo veľkom hrnci si rozpálime 3 až 4 lyžice oleja a pridáme k nim asi 2 lyžice masla. Následne pridáme nakrájanú aj strúhanú mrkvu a petržlen a za občasného miešania smažíme. Keď mrkva pustí šťavu, pridáme k nej všetku mrazenú zeleninu (alebo čerstvú) a premiešame. Necháme chvíľu smažiť, potom pridáme trošku soli a mletého korenia (so soľou to nepreháňame, pretože bujóny sú dosť slané) a zmes zeleniny zalejeme vodou do takej miery, koľko chceme mať polievky. Pridáme rozmrvené bujóny a znova premiešame. Potom do polievky vhodíme celú cibuľu, kus póru a prelisovaný alebo najemno nakrájaný cesnak. Prikryjeme pokrievkou a necháme po zovretí variť asi 7 až 10 minút na najmenšom plameni. Potom k polievke pridáme zemiaky, znovu premiešame a varíme asi 5 minút. Keď sa zemiaky povaria asi 5 minút, pridáme k nim mrazený hrášok a varíme asi 3 minúty.

Zatiaľ si v miske pripravíme rozšľahané vajíčko so soľou a na jemno nakrájaným petržlenom, ku ktorému postupne pridávame polohrubú alebo hrubú múku a miešame. Mala by nám vzniknúť pomerne hutná mierne lepivá zmes na halušky. K zmesi môžeme pridať trošku oleja a zamiešať. Keď sa chvíľu povarí hrach, do polievky nahádžeme halušky a necháme polievku prejsť varom. Keď sú halušky hotové, polievku vypneme a vhodíme do nej celej stonky petržlenovej vňate. Prikryjeme pokrievkou asi na 5 minút, potom premiešame a môžeme podávať.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*