Zemiakové pagáče od mojej babičky: Recept, ktorý sa u nás traduje viac ako 50 rokov a určite ho naučím aj svoju dcéru. Málo surovín, no veľa muziky!

Môj muž obľubuje skôr slané maškrty ako tie sladké. Vyskúšala som preto už mnoho receptov ale najviac sa ujal práve tento, ktorý mi nedávno zverila moja babička.

Budeme potrebovať:

50 dkg hladkej múky

25 dkg zemiakov

2 dl kyslej smotany

35 g droždia

1 PL masti

1 vajce

1 PL soli

Postup:

Z mlieka, cukru a droždia si pripravíme kvások. Do múky rozmrvíme masť, soľ a uvarené roztlačené zemiaky. Do múčnej zmesi pridáme vajíčko, droždie a smotanu. Masu vypracujeme na cesto, ktoré necháme v teple oddychovať približne hodinu. Takto pripravené cesto rozvaľkáme a vykrajujeme kolieska, ktoré môžeme posypať natrúhaným syrom, alebo potrieť vajíčkom. Pagáče pečieme na 190°C po dobu 25 minút.

Pokračovanie >

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*