Zemiakové šupky na sviatky mením na džem. Budete ohromení!

Recept na džem zo šupiek som prvýkrát videla na jednom z kulinárskych workshopov, kde šéfkuchár Julian Karewicz ukázal, ako sa v kuchyni experimentuje.

Celá akcia sa niesla v duchu “žiadne plýtvanie”, takže v tej chvíli som sa potešila. Pretože z niečoho, čo zvyčajne vyhodím, sa dajú urobiť nové lahôdky.

Ako to už býva, k tomuto jedlu som sa hneď nevrátila. Téma sa však vrátila, keď som si spomenula na túto chuť a mala som doma kvalitné zemiaky od spriateleného farmára. Recept som si upravila po svojom a o výsledok sa podelím nižšie.

Ako pripraviť zemiakové šupky?

Je potrebné zdôrazniť, že na spracovanie je najlepšie použiť šupky, ktoré nie sú ošetrené chemickými prípravkami na ochranu rastlín a sú pred použitím dôkladne očistené.

Recept na džem zo zemiakových šupiek

Nápad s džemom bude trochu časovo náročnejší, no určite sa oplatí aspoň raz takéto zaváranie vyskúšať.

Na 500 ml téglik džemu si pripravíme šupky z 2 kg zemiakov, pol hrnčeka cukru, 1 hrnčeka vody, 1 lyžičky korenia a nastrúhanej kôry z dvoch pomarančov.

Príprava:

Zoberieme hrniec s hrubším dnom a dáme doň šupky, cukor a vodu. Začnite ohrievať ingrediencie, kým nezovrú.
Potom znížte teplotu a zmes skaramelizujte, pričom nezabudnite pravidelne miešať.

Počas varenia pridajte korenie a pomarančovú kôru, ktorú najskôr ovarte vriacou vodou. Keď sa tekutina úplne odparí a šupky majú sklovitý vzhľad a jemne zlatistú farbu na okrajoch, džem zo šupiek je takmer hotový.

Zmes nalejte do sterilizovaných a dôkladne vysušených pohárov. Ak plánujete džem skonzumovať do niekoľkých dní, vynecháte krok pasterizácie.

Prebytok sa oplatí vložiť do pohárov a vložiť na pol hodiny do rúry vyhriatej na 120 stupňov Celzia.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*