Hovorí sa mu indický orech, čiže indická slivka. Toto zvláštne ovocie sa v ajurvédskej medicíne používa najmä na zlepšenie zdravia trávenia a posilnenie obranyschopnosti organizmu. O čo presne ide?
Haritaki, s vedeckým názvom Chebulic myrobalán, je ovocie získané zo semien stromov Terminalia chebula. Podľa ajurvédy jeho konzumácia dáva do rovnováhy fyzické, duševné a duchovné zdravie.
Plod má tvar kôstkovice a meria 2 až 4,5 cm na dĺžku a 1,2 až 2,5 cm na šírku a má 5 viditeľných pozdĺžnych rýh., v závislosti od odrody môže mať sladkú, kyslú alebo horkú chuť.
Po zrení je jeho farba čiernozelená. Obvykle rastie v tropických a subtropických oblastiach Indie, Nepálu, Číny, Srí Lanky, Malajzie a Vietnamu. Z jeho kôry sa vyrába prášok, ktorý sa používa na liečebné účely.
Toto ovocie je zdrojom vitamínu C, mangánu, selénu, draslíka, železa a medi, ale tiež obsahuje:
- mastné kyseliny ako je kyselina linolová, olejová a palmitová
- tanyny
- aminokyseliny
- glukózu
- chininy
Vďaka tomuto zloženiu sa mu okrem iného pripisujú antibakteriálne, protinádorové, hepatoprotektívne, kardioprotektívne, antivírusové a antispasmodické vlastnosti.
Použitie a výhody haritaki:
1. Podporuje zdravé trávenie
V ajurvédskej medicíne sa haritaki používa na detoxikáciu tráviaceho systému. Jeho konzumácia podporuje činnosť čriev a pomáha pri prevencii porúch, ako je zápcha.
T oto ovocie stimuluje sekréciu tráviacich štiav, znižuje zápal a podporuje rovnováhu zdravých baktérií v čreve.
Prispieva tiež k úľave od nasledujúcich príznakov:
- hnačka
- plynatosť
- peptické vredy
- kyslosť žalúdka
- brušné kŕče a kolika
2. Nakopne aj munitný systém
Extrakt z haritaki sa používa ako doplnok na posilnenie imunitného systému. Jeho protiplesňové, antivírusové a antibakteriálne vlastnosti prispievajú k prevencii infekcií a zásoba vitamínu C stimuluje funkciu pri leukocytoch, čo je tiež kľúčové pre optimalizáciu obranyschopnosti.
Spája sa aj s prevenciou nasledujúcich chorôb:
- alergia
- na kožné infekcie
- konjunktivitída
- infekcia dýchacích ciest
- črevné infekcie
- a utoimunitné ochorenia (artritída, lupus, celiakia)
- metabolické zdravie
Fytosložky v haritaki, najmä taníny, mastné kyseliny a aminokyseliny, majú pozitívny vplyv na zdravie metabolizmu.
3. Bojuje so zápalom a oxidačným stresom
Bohatý prísun antioxidantov v haritaki je prospešný pri regulácii zápalových procesov v tele a znižovaní negatívnych účinkov oxidačného stresu.
Najmä jeho príjem je spojený so zvýšením glutatiónu a superoxiddismutázy, ktoré sú kľúčové v boji s voľnými radikálmi.
4. Chráni kardiovaskulárne zdravie
Hoci dôkazy sú obmedzené, toto ovocie sa spája s dobrým zdravím srdca. Prispieva totiž k zlepšeniu prietoku krvi a udržuje správnu hladinu krvného tlaku.
Okrem toho vďaka svojej antioxidačnej a protizápalovej schopnosti znižuje cholesterol a prispieva k prevencii aterosklerózy.
Ďalšie benefity
Mierna konzumácia haritaki slúži ako doplnok pri chudnutí. Znižuje chuť do jedla a podporuje optimálne fungovanie metabolizmu. Jeho lokálne použitie je úspešné v boji s kožnými infekciami a akné a podporuje hojenie rán.
Pokiaľ si ho zase dáte na vlasovú pokožku, prejavia sa ďalšie jeho účinky – zníži výskyt lupín, svrbenie a nadmerné vypadávanie vlasov. Navyše zanecháva hodvábny a zdravý vzhľad.
Dávkovanie a použitie
Haritaki je často dostupný v prášku, kapsuliach a čaji. Dávkovanie sa môže líšiť podľa typu a výrobcu. Všeobecne sa odporúča 1 až 5 gramov zriedených v teplej vode alebo mlieku s medom, dvakrát denne.
Na lokálne použitie sa odporúča prášok kombinovať s ružovou vodou, kokosovým olejom alebo medom. Natiera sa na koži, pokiaľ nie sú žiadne otvorené rany. Zriedený vo vode sa môže aplikovať na pokožku hlavy.
Riziká a možné vedľajšie účinky
Napriek svojim výhodám môže mať haritaki vedľajšie účinky, najmä ak sa užíva bez dohľadu ajurvédskeho alebo praktického lekára.
Medzi najznámejšie reakcie patria:
- horúčka
- únava
- hnačka
- stomatitída
- dehydratácia
- tuhosť čeľuste
Ľudia, ktorí užívajú lieky na cukrovku, by sa jeho konzumácii mali vyhnúť. Jesť by ho nemali ani deti, tehotné, dojčiace ženy a pacienti s chronickými ochoreniami.
Zaujal vás článok, zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi.
Leave a Reply