Zrazí CHOLESTEROL dole: Bonusom zvláštneho OVOCIA je očista tráviaceho systému aj čreva.

Hovorí sa mu indický orech, čiže indická slivka. Toto zvláštne ovocie sa v ajurvédskej medicíne používa najmä na zlepšenie zdravia trávenia a posilnenie obranyschopnosti organizmu. O čo presne ide?

Haritaki, s vedeckým názvom Chebulic myrobalán, je ovocie získané zo semien stromov Terminalia chebula. Podľa ajurvédy jeho konzumácia dáva do rovnováhy fyzické, duševné a duchovné zdravie.

Plod má tvar kôstkovice a meria 2 až 4,5 cm na dĺžku a 1,2 až 2,5 cm na šírku a má 5 viditeľných pozdĺžnych rýh., v závislosti od odrody môže mať sladkú, kyslú alebo horkú chuť.

Po zrení je jeho farba čiernozelená. Obvykle rastie v tropických a subtropických oblastiach Indie, Nepálu, Číny, Srí Lanky, Malajzie a Vietnamu. Z jeho kôry sa vyrába prášok, ktorý sa používa na liečebné účely.

Toto ovocie je zdrojom vitamínu C, mangánu, selénu, draslíka, železa a medi, ale tiež obsahuje:

  • mastné kyseliny ako je kyselina linolová, olejová a palmitová
  • tanyny
  • aminokyseliny
  • glukózu
  • chininy

Vďaka tomuto zloženiu sa mu okrem iného pripisujú antibakteriálne, protinádorové, hepatoprotektívne, kardioprotektívne, antivírusové a antispasmodické vlastnosti.

Použitie a výhody haritaki:

1. Podporuje zdravé trávenie

V ajurvédskej medicíne sa haritaki používa na detoxikáciu tráviaceho systému. Jeho konzumácia podporuje činnosť čriev a pomáha pri prevencii porúch, ako je zápcha.

T oto ovocie stimuluje sekréciu tráviacich štiav, znižuje zápal a podporuje rovnováhu zdravých baktérií v čreve.

Prispieva tiež k úľave od nasledujúcich príznakov:

  • hnačka
  • plynatosť
  • peptické vredy
  • kyslosť žalúdka
  • brušné kŕče a kolika

2. Nakopne aj munitný systém

Extrakt z haritaki sa používa ako doplnok na posilnenie imunitného systému. Jeho protiplesňové, antivírusové a antibakteriálne vlastnosti prispievajú k prevencii infekcií a zásoba vitamínu C stimuluje funkciu pri leukocytoch, čo je tiež kľúčové pre optimalizáciu obranyschopnosti.

Spája sa aj s prevenciou nasledujúcich chorôb:

  • alergia
  • na kožné infekcie
  • konjunktivitída
  • infekcia dýchacích ciest
  • črevné infekcie
  • a utoimunitné ochorenia (artritída, lupus, celiakia)
  • metabolické zdravie

Fytosložky v haritaki, najmä taníny, mastné kyseliny a aminokyseliny, majú pozitívny vplyv na zdravie metabolizmu.

3. Bojuje so zápalom a oxidačným stresom

Bohatý prísun antioxidantov v haritaki je prospešný pri regulácii zápalových procesov v tele a znižovaní negatívnych účinkov oxidačného stresu.

Najmä jeho príjem je spojený so zvýšením glutatiónu a superoxiddismutázy, ktoré sú kľúčové v boji s voľnými radikálmi.

4. Chráni kardiovaskulárne zdravie

Hoci dôkazy sú obmedzené, toto ovocie sa spája s dobrým zdravím srdca. Prispieva totiž k zlepšeniu prietoku krvi a udržuje správnu hladinu krvného tlaku.

Okrem toho vďaka svojej antioxidačnej a protizápalovej schopnosti znižuje cholesterol a prispieva k prevencii aterosklerózy.

Ďalšie benefity

Mierna konzumácia haritaki slúži ako doplnok pri chudnutí. Znižuje chuť do jedla a podporuje optimálne fungovanie metabolizmu. Jeho lokálne použitie je úspešné v boji s kožnými infekciami a akné a podporuje hojenie rán.

Pokiaľ si ho zase dáte na vlasovú pokožku, prejavia sa ďalšie jeho účinky – zníži výskyt lupín, svrbenie a nadmerné vypadávanie vlasov. Navyše zanecháva hodvábny a zdravý vzhľad.

Dávkovanie a použitie

Haritaki je často dostupný v prášku, kapsuliach a čaji. Dávkovanie sa môže líšiť podľa typu a výrobcu. Všeobecne sa odporúča 1 až 5 gramov zriedených v teplej vode alebo mlieku s medom, dvakrát denne.

Na lokálne použitie sa odporúča prášok kombinovať s ružovou vodou, kokosovým olejom alebo medom. Natiera sa na koži, pokiaľ nie sú žiadne otvorené rany. Zriedený vo vode sa môže aplikovať na pokožku hlavy.

Riziká a možné vedľajšie účinky

Napriek svojim výhodám môže mať haritaki vedľajšie účinky, najmä ak sa užíva bez dohľadu ajurvédskeho alebo praktického lekára.

Medzi najznámejšie reakcie patria:

  • horúčka
  • únava
  • hnačka
  • stomatitída
  • dehydratácia
  • tuhosť čeľuste

Ľudia, ktorí užívajú lieky na cukrovku, by sa jeho konzumácii mali vyhnúť. Jesť by ho nemali ani deti, tehotné, dojčiace ženy a pacienti s chronickými ochoreniami.

Zaujal vás článok, zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*