Prečo by ste mali orechy, semená a strukoviny pred konzumáciou namočiť?
Proces namáčania semien, orechov, obilnín a strukovín uprednostňujú vegetariáni, ľudia obľubujúci surovú stravu, ako aj ľudia precitlivení na niektoré produkty.
Týmto spôsobom je možné zvýšiť nutričnú hodnotu a neutralizovať toxickú zložku. Faktom je, že všetky semená majú obranný mechanizmus proti tráviacej sústave človeka.
Vďaka ponoreniu sa znižuje škodlivý vplyv toxínov, no tento proces na druhej strane zvyšuje obsah vitamínov. Namáčanie a klíčenie nie sú zložité procesy, vyžadujú si však predbežnú prípravu.
A doba spracovania každého produktu je iná. Je potrebné poznamenať, že „surové“ semená a orechy, ktoré prešli pasterizáciou a sterilizáciou špeciálnymi röntgenovými lúčmi, sa začali čoraz viac predávať, aby sa znížilo riziko znehodnotenia produktu baktériami a inými škodlivými mikroorganizmami, ako aj predĺženie ich trvanlivosť , ale po takomto ošetrení je máčanie zbytočné, pretože klíčenie nie je možné.
Ako namočiť semená?
Semená alebo zrná nasypte do nádoby a dvakrát toľko vody, pridajte pol lyžičky soli (morskej), citrónovej šťavy alebo jablčného octu (1-2 polievkové lyžice na pohár semienok alebo zŕn). Misku prikryjeme utierkou a necháme nakysnúť.
Vypustite všetku tekutinu a opláchnite semená alebo zrná pod tečúcou vodou (až kým voda pri scedení nebude čistá). Opláchnite ich ešte raz roztokom jablčného octu. Potom sú pripravené na ďalšie varenie.
Semená potrebujú 4 až 8 hodín na to, aby boli vo vode, zrná 4 až 12 hodín, orechy 2 až 12 hodín a strukoviny 7 až 48 hodín, v závislosti od druhu.
Ako dlho trvá klíčenie?
Zrná vyklíčia 1-12 dní, semená 2-5 dní, strukoviny 2-4 dni.
Je potrebné, aby klíčenie potravín prebiehalo v čistej nádobe. Naklíčené produkty sa môžu variť v rôznych jedlách a môžu sa skladovať v chladničke niekoľko dní.
Bol článok užitočný? Zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi.
Leave a Reply