Celý život žil môj dedko v dedine a staral sa o farmu, hovädzí dobytok a pestoval zeleninovú záhradu. Bol len zriedka v obchode, jedlo si moc nekupoval, ale skôr len nevyhnutnosti ako zápalky, sviečky a domáce potreby.
Všetky potraviny, ktoré jedol pochádzali z jeho záhradky. Osobitnú pozornosť si však vyžadujú 3 potraviny, ktoré jedol každý deň, a ktorým vďačí za svoju dlhovekosť.
1) Vajcia
„Mať vlastnú farmu a nevychovávať kurčatá je rovnaké ako žiť na dedine a ísť do mesta na čerstvý vzduch,“ povedal starý otec. Do dvanástich rokov, kým ma rodičia nezobrali žiť do mesta, sme mali úžasný život: skoro ráno som zbieral vajíčka v kurníku a vzal ich do kuchyne, kde ich jedol môj dedko.
Zbieral som rád vajcia, dávalo mi to potešenie porovnateľné s nečakaným nálezom malého pokladu a môj dedko často platil za moju prácu medom a voštinami.
Najčastejšie ich jedol surové: vzal pár priamo z koša, rozbil vrch, osolil a vypil.
2) Med
Môj dedko celý život nejedol cukor. Absolútne. Nie preto, že mal ohnivú vytrvalosť, ale preto, že mal vlastný včelín , prístup k medu, hrebeňom a včeliemu peľu.
Miloval sladké, ale zároveň ťažké jedlá: mlieko s medom, palacinky s medom, drvené vlašské orechy s pár lyžicami krištáľovo čistého medu a dokonca silný čierny čaj, opäť s medom.
„Prečo potrebujem cukor, keď mám med? Cukor je potravou otrokov na plantáži a med je darom včiel.“ – hovorieval. ,,Okrem toho je ľahké zvyknúť si na cukor, ale nie na med,“ a v tom mal naozaj pravdu, bola škoda zbaviť sa vlastnej závislosti na cukre, ale keď som prešiel na domáci med, všetko zapadlo na miesto.
,,Ak ste unavený, urobte si teplú vodu s pár lyžičkami medu a budete až do večera hučať ako včela.“ radil dedko. Ako dieťa som sám miloval tento jeho vynález, aj keď predovšetkým som zbožňoval mlieko s medom: chutné a zdravé.
A pretože som bol aktívne dieťa a často som potreboval „dobíjanie“, bežal som často po mede a mlieku – energie bolo viac než dosť, hlavné je nepreháňať to.
3) Mlieko
Mlieko je tretím pilierom energie dedka. V horúcich dňoch dedko píl chladné čerstvé mlieko, ktoré sa v pivnici ochladilo, a v chladnom zimnom dni teplé mlieko s medom.
Môj starý otec bol stúpencom jednoduchosti a rád jedol jedlo „tak, ako je“, takže syry a iné mliečne výrobky podávala iba babička, ale mlieko tam bolo vždy.
Jedna z viet, ktoré si pamätám najviac: „Prečo piť vodu, keď je mlieko?“ Všetci moji kamaráti, ktorí ku mne prišli po horúcich futbalových bitkách alebo hraní „vojnových hier“, uhasili smäd nie vodou, ale čerstvým mliekom.
Dedkovu lásku k mlieku možno vysvetliť aj tým, že doslova miloval všetky svoje kravy, hľadal pre nich najlepšie lúky, kŕmil ich doma a dával im mená, mal jemné spojenie so zvieraťom, ktoré ho kŕmi, a slová „dobytok“ sú adresované jeho hospodárskym zvieratám, ktoré som od neho vôbec nepočul.
Čerstvé, prírodné produkty z vlastnej záhrady, z vašich dobre upravených kráv a kôz, láskyplne vyrobené úle pre včely a med – ako je možné vymeniť za cukor alebo konzervačné látky? Pre moderných obyvateľov mesta je to bohužiaľ stále ťažšie pochopiť.
Zdieľajte aj so svojimi priateľmi!
Leave a Reply