Jednou z najčastejších príčin bolestí a opuchov nôh sú problémy s obličkami alebo nedostatočná funkcia pri udržiavaní vyváženej hladiny tekutín v tele. Medzi ďalšie časté príčiny uvedené v jednom z našich článkov patria problémy so srdcom alebo nahromadenie toxínov v rôznych tkanivách.
Existuje však niekoľko bežných a ľahko dostupných byliniek, ktoré pomáhajú tieto príčiny odstrániť. To následne vedie k zmierneniu alebo dokonca úplnému odstráneniu bolesti a opuchov nôh.
- Koreň lopúcha
Koreň lopúcha sa používa najmä na čistenie krvi a ako tonikum na srdce, pričom môže zmierniť aj opuchy členkov a lýtok, ktoré sú dôsledkom srdcových, obličkových, ale aj iných problémov.
Použitie: Môže sa užívať povrchovo ako obklad alebo vnútorne ako čaj. Okrem toho sa surový koreň môže konzumovať priamo ako bežná zelenina.
- Brusnice
Väčšina ľudí považuje brusnice za ovocie, ale ich správna kategorizácia je kulinárska bylina. Brusnice obsahujú niektoré látky, ktoré majú pozitívny účinok pri odstraňovaní problémov s boľavými alebo opuchnutými nohami a už po stáročia sa používajú aj na liečbu zápalov močových ciest.
Podľa British Journal of Urology sa považujú za prospešné pri liečbe viacerých ochorení obličiek. Ich hlavným účinkom je stimulácia funkcie obličiek a podpora vylučovania tekutín, čo následne vedie k zmierneniu opuchov nôh.
Brusnice obsahujú aj pomerne veľké množstvo vitamínu C, antioxidantov a antokyánov, čo sú látky, ktoré podporujú správnu funkciu obličiek.
Odporúča sa užívať brusnice vo forme čerstvej šťavy. Jeden pohár šťavy sa zriedi v pomere 1:3 a pije sa počas celého dňa.
Na zachovanie enzýmov a vitamínov sa odporúča skladovať šťavu v chladničke, ale nie dlhšie ako 24 hodín po odšťavení.
Je tiež dôležité, aby šťava bola čerstvá, nie kupovaná, pretože pri pasterizácii sa z nej odstráni väčšina účinných látok.
- Petržlenová vňať
Petržlenová vňať má vysoký obsah vitamínu C a pôsobí aj odvodňujúco (diureticky). Vďaka tejto vlastnosti je užitočný pri zmierňovaní opuchov a stimulácii tvorby moču.
Petržlenovú vňať možno konzumovať priamo ako prísadu do šalátov alebo ju možno sušiť a piť ako čaj či pridávať do štiav.
Použite 1 čajovú lyžičku sušenej petržlenovej vňate alebo 2 čajové lyžičky čerstvej petržlenovej vňate, zalejte čaj 1 šálkou vriacej vody a nechajte lúhovať približne 15 minút.
Potom čaj preceďte a na zlepšenie chuti pridajte plátok citróna alebo vmiešajte 1 čajovú lyžičku medu.
V prípade, že už užívate diuretiká na predpis, buď ich vypustite, alebo nepite petržlenový čaj. Dôvodom je, že by mohlo dôjsť k nahromadeniu oboch látok a následne k nadmernému odtoku.
- Púpava
Podľa zdravotného strediska Marylandskej univerzity sa púpava lekárska môže úspešne používať ako diuretikum na odstránenie nadmerného množstva tekutín, ktoré spôsobujú opuchy, najmä v oblasti členkov a lýtok.
Použitie: Listy púpavy sa konzumujú buď varené, alebo surové ako súčasť šalátov a môžu sa tiež pripraviť na čaj. Do jednej šálky vriacej vody pridajte 1 čajovú lyžičku sušených listov púpavy alebo 2 čajové lyžičky čerstvých listov a nechajte chvíľu odstáť.
Scedíme a pridáme trochu medu na dochutenie.
Leave a Reply