4 fakty o jablčnom octe, ktoré by mal vedieť každý…

Jablčný ocot sa používa vo väčšine častí sveta už tisíce rokov na udržanie zdravia. Fermentovaná ovocná šťava obsahuje nespočetné množstvo vitamínov a minerálov, preto sa odporúča konzumovať ju na dennej báze.

Jablčný ocot obsahuje vitamín C, vitamín B2, B1, B6, kyselinu citrónovú, kyselinu octovú, kyselinu listovú, biotín, niacín, draslík, železo, pektín, horčík, fosfor, sodík, vápnik.

Dá sa použiť na varenie a šalátové dresingy, ale zriedený vodou by 1-2 polievkové lyžice jablčného octu denne prospeli zdraviu každého.
Zriedenie dvoch lyžičiek jablčného octu vodou pomáha predchádzať chrípke, posilňuje imunitný systém, a tým môže predchádzať aj rakovine.

Pri vonkajšej aplikácii je vhodný aj na hojenie rán a jaziev, keďže dezinfikuje, pôsobí protizápalovo a stimuluje tvorbu rán. Ak niekto dodržiava režim na zníženie hladiny cukru v krvi, požiadajte svojho lekára o radu skôr, ako začnete konzumovať jablčný ocot.

Pozrime sa, prečo je dobré konzumovať jablčný ocot pred jedlom:

1. Znižuje hladinu cukru v krvi, preto sa jeho konzumácia odporúča diabetikom

Každý večer pred spaním sa odporúča skonzumovať 2 polievkové lyžice jablčného octu rozpusteného vo vode, môže to znížiť hladinu cukru v krvi až o 4%.

2. Podporuje vstrebávanie železa v tele, ak ho v našom tele nemáme dostatok, kyslík sa nemôže správne dostať k našim bunkám.

Jablčný ocot podporuje vstrebávanie a biologickú dostupnosť železa, takže množstvo železa, ktoré získame z potravy, je v našom tele ľahšie využiteľné.

3. Číňania veria, že železo nám môže pomôcť pri liečbe rakoviny pažeráka.

Podľa posledných výskumov železo účinne bráni vzniku rakoviny, pretože reguluje rovnováhu pH a alkalizuje organizmus. Jeho účinnosť možno zvýšiť, ak sa použije spolu so sódou bikarbónou.

4. Podporuje chudnutie: jablčný ocot vyvoláva pocit sýtosti a znižuje chuť na jedlo. Ak pravidelne konzumujete jablčný ocot, môžete znížiť spotrebu až o 275 kalórií za deň.

Jablčný ocot má okrem iného aj tieto pozitívne účinky:

Zmierňuje bolesti kĺbov, upravuje činnosť žalúdka, chráni pred infekciami, znižuje krvný tlak, zlepšuje krvný obeh, zmierňuje nepríjemné prejavy spôsobené uštipnutím hmyzom a spálením od slnka, upokojuje aknóznu pokožku, predchádza akné.

Odporúča sa tiež pri vaginálnych infekciách, bolestiach hrdla, lupinách, škytavke, únave, žalúdočných vredoch, infekciách uší, astme, sivom zákale, závratoch, alergiách, kurích očkách, ekzémoch, zápche, chrípke, nadúvaní, bolesti hlavy, aftoch.

Ak je článok pre vás užitočný a zaujal vás, zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*