5 dôvodov, prečo by ste mali orechy a semienka pred konzumáciou namáčať!

Orechy a semená sú cenným zdrojom neživočíšnych bielkovín. Obsahujú však tiež veľmi vysoké hladiny kyseliny fytovej, organickej chemikálie, ktorá je prítomná v mnohých obilninách, orechoch, strukovinách a semenách.

Hoci kyselina fytová pomáha znižovať cholesterol a poskytuje cenné antioxidanty, nadbytok kyseliny fytovej môže telu brániť v vstrebávaní a správnom spracovaní cenných minerálov vrátane zinku, vápnika a železa.

Našťastie namáčanie orechov a semien v nich môže znížiť hladinu kyseliny fytovej, takže môžete bezpečne využívať výhody, ktoré prinášajú.

Pozitívny vplyv na zdravie hrubého čreva

Orechy a semienka sa vyznačujú veľmi vysokým obsahom vlákniny, teda látok, ktoré nie sú stráviteľné, vďaka čomu čistia hrubé črevo a celý tráviaci trakt od zvyškov potravy.

Ak si orechy a semienka namočíte, budete ich môcť zjesť viac bez toho, aby ste telu dodali priveľa kyseliny fytovej a vychutnali si blahodarné účinky vlákniny. Namočené orechy a semienka sú tiež ľahšie stráviteľné, vyhneme sa tak podráždeniu či stresu hrubého čreva.

Prevencia syndrómu dráždivého čreva

Syndróm dráždivého čreva je stav, ktorý môže vyústiť do veľmi nepríjemného záchvatu bolesti po konzumácii určitých potravín. Orechy, semená a obilniny obsahujú inhibítory enzýmov, ktoré blokujú enzýmy zodpovedné za trávenie potravy.

Namáčaním odstraňujeme enzýmové inhibítory, čím predchádzame vzniku gastrointestinálnych problémov vedúcich k syndrómu dráždivého čreva.

Podpora trávenia lepku

Namáčanie neprospieva len orechom a semienkam. Ak pravidelne jete celé zrná, ich namáčanie pred konzumáciou aktivuje enzýmy zodpovedné za rozklad lepku.

Namáčanie bôbov deaktivuje enzýmové inhibítory, ktoré bránia telu v správnom trávení. Namáčaním zŕn môžete naplno využiť ich výhody, čím sa eliminujú ťažkosti s trávením lepku.

Lepšie vstrebávanie minerálov

Kyselina fytová v orechoch a semenách absorbuje minerály, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie organizmu. To bráni nášmu telu využívať tieto minerály.

Kyselina fytová vás môže pripraviť o zinok, železo, horčík a vápnik, preto je dôležité zbaviť sa jej pred konzumáciou namáčaním orechov a semienok. Vďaka tomu bude vaše telo môcť využiť cenné minerály namiesto toho, aby ich strácalo.

Odstránenie polyfenolov

Polyfenoly sú látky, ktoré dodávajú suchú a mierne kyslú chuť čierneho čaju a červeného vína. Mnoho ľudí však môže byť citlivých na polyfenoly a po ich konzumácii pociťovať nevoľnosť a úzkosť.

Namáčaním sa polyfenolov celkom rýchlo zbavíte. Len čo voda, v ktorej namáčate orechy stmavne, polyfenoly boli odstránené.

Ako ich namočiť

Namáčanie orechov a semienok je pomerne jednoduchý proces, ktorý si nevyžaduje veľa práce. Jediné, čo musíte urobiť, aby ste sa zbavili kyseliny fytovej, je namočiť orechy alebo semienka do mierne osolenej vody na 7-24 hodín, potom scediť a vysušiť v rúre nastavenej na cca 60 stupňov.

Na uľahčenie procesu môžete pridať niečo kyslé, napríklad citrónovú šťavu alebo jogurt, ale nie je to nevyhnutné. Okrem zdravotných benefitov namočené orechy a semienka aj lepšie chutia!

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*