5 dôvodov, prečo by ste mali pravidelne konzumovať tento skutočný zázračný produkt!

Nazýva sa tigrí orech, pretože hľuzy majú mierne pruhovaný vzhľad. Na rozdiel od svojho názvu to nie je orech. Jeho hľuzy sa po zbere sušia 3 mesiace a týmto procesom vzniká pomerne tvrdý konečný produkt. Má mierne sladkú chuť. Často sa melie na múku.

1. Skutočne zdravé občerstvenie

Obsahuje mnoho cenných živín. Jedna unca (približne 28 g) obsahuje 5 gramov vlákniny, 7 gramov tuku, 2 gramy bielkovín a 215 mg draslíka. Jedna porcia obsahuje len 120 kcal, 10 % železa, 7 % horčíka, 7 % zinku, 3 % vápnika, 5 % vitamínu B6, 3 % vitamínu E a 3 % vitamínu C.

2. Vynikajúci zdroj prebiotickej vlákniny

Nezamieňať s probiotikami, čo sú potravinové látky obsahujúce prospešné živé črevné baktérie. Prebiotiká sú nestráviteľné vlákniny, ktoré poskytujú týmto baktériám prostredie pre ich rozvoj a množenie.

To zlepšuje trávenie, znižuje hladinu zlého cholesterolu, posilňuje imunitný systém, znižuje riziko kardiovaskulárnych problémov, predchádza cukrovke a zlepšuje chudnutie.

3. Bohatý na mastné kyseliny a antioxidanty

Obsah oleja je približne 25 % a obsahuje mnoho prospešných mastných kyselín. Takmer 80 % obsahu tuku tvoria mononenasýtené mastné kyseliny s vysokým obsahom vitamínu E, ktorý je známy ako vynikajúci antioxidant a vychytávač voľných radikálov.

4. Má silné antibakteriálne vlastnosti

Prítomnosť flavonoidov, trieslovín, fenolov a alkaloidov v tigrích orechoch preukázala silnú antimikrobiálnu aktivitu proti širokému spektru ľudských patogénov.

Podľa štúdie in vitro z roku 2009 je extrakt z tigrieho orecha účinný proti E. coli, Staphylococcus aureus a Salmonella sp. a Klebsiella pneumoniae, ktoré môžu spôsobovať infekcie dýchacích ciest, ako je bronchitída a pneumónia, ako aj baktérii Proteus vulgaris, ktorá bežne spôsobuje infekcie močových ciest.

5. Užitočné aj pri potravinových alergiách

Keďže tigrie orechy môžu poskytnúť zdraviu prospešné účinky orechov a olejnatých semien bez toho, aby patrili do skupiny potravín, môžu ich bezpečne konzumovať aj alergici.

V Španielsku a Mexiku je konzumácia tigrích orechov veľmi obľúbená. Vyrába sa z nich horcahata alebo sladené mlieko z tigrích orechov, ktoré sa pije samotné alebo sa mieša do smoothies či kávy. Je to skvelá alternatíva pre ľudí s alergiou na mlieko a intoleranciou laktózy.

Môže sa úspešne používať aj pri alergii na pšenicu, celiakii a neceliakálnej neznášanlivosti lepku. Jej múka sa používa aj do pečiva a koláčov a ako základ müsli a granoly.

Ak sa Vám článok páčil, zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*