Nazýva sa tigrí orech, pretože hľuzy majú mierne pruhovaný vzhľad. Na rozdiel od svojho názvu to nie je orech. Jeho hľuzy sa po zbere sušia 3 mesiace a týmto procesom vzniká pomerne tvrdý konečný produkt. Má mierne sladkú chuť. Často sa melie na múku.
1. Skutočne zdravé občerstvenie
Obsahuje mnoho cenných živín. Jedna unca (približne 28 g) obsahuje 5 gramov vlákniny, 7 gramov tuku, 2 gramy bielkovín a 215 mg draslíka. Jedna porcia obsahuje len 120 kcal, 10 % železa, 7 % horčíka, 7 % zinku, 3 % vápnika, 5 % vitamínu B6, 3 % vitamínu E a 3 % vitamínu C.
2. Vynikajúci zdroj prebiotickej vlákniny
Nezamieňať s probiotikami, čo sú potravinové látky obsahujúce prospešné živé črevné baktérie. Prebiotiká sú nestráviteľné vlákniny, ktoré poskytujú týmto baktériám prostredie pre ich rozvoj a množenie.
To zlepšuje trávenie, znižuje hladinu zlého cholesterolu, posilňuje imunitný systém, znižuje riziko kardiovaskulárnych problémov, predchádza cukrovke a zlepšuje chudnutie.
3. Bohatý na mastné kyseliny a antioxidanty
Obsah oleja je približne 25 % a obsahuje mnoho prospešných mastných kyselín. Takmer 80 % obsahu tuku tvoria mononenasýtené mastné kyseliny s vysokým obsahom vitamínu E, ktorý je známy ako vynikajúci antioxidant a vychytávač voľných radikálov.
4. Má silné antibakteriálne vlastnosti
Prítomnosť flavonoidov, trieslovín, fenolov a alkaloidov v tigrích orechoch preukázala silnú antimikrobiálnu aktivitu proti širokému spektru ľudských patogénov.
Podľa štúdie in vitro z roku 2009 je extrakt z tigrieho orecha účinný proti E. coli, Staphylococcus aureus a Salmonella sp. a Klebsiella pneumoniae, ktoré môžu spôsobovať infekcie dýchacích ciest, ako je bronchitída a pneumónia, ako aj baktérii Proteus vulgaris, ktorá bežne spôsobuje infekcie močových ciest.
5. Užitočné aj pri potravinových alergiách
Keďže tigrie orechy môžu poskytnúť zdraviu prospešné účinky orechov a olejnatých semien bez toho, aby patrili do skupiny potravín, môžu ich bezpečne konzumovať aj alergici.
V Španielsku a Mexiku je konzumácia tigrích orechov veľmi obľúbená. Vyrába sa z nich horcahata alebo sladené mlieko z tigrích orechov, ktoré sa pije samotné alebo sa mieša do smoothies či kávy. Je to skvelá alternatíva pre ľudí s alergiou na mlieko a intoleranciou laktózy.
Môže sa úspešne používať aj pri alergii na pšenicu, celiakii a neceliakálnej neznášanlivosti lepku. Jej múka sa používa aj do pečiva a koláčov a ako základ müsli a granoly.
Leave a Reply