Francúzsky krémeš z lístkového cesta! JEDNODUCHÁ PRÍPRAVA

Jednoduchý a určite stojí za to, vyskúšať ho!

Ingrediencie:

Cesto:

  • 1 bal.lístkové cesto

Vanilkový krém:

  • 1 l mlieko
  • 8 ks vajcia
  • 300 g Kr. cukor
  • 100 g hladká múka
  • 1 struk vanilka
  • 25 g želatína

Šľahačková vrstva:

  • 400 ml smotana na šľahanie
  • 2 lyžice práškový cukor
  • 2 bal.Smetafix

Vrch:

  • 1/2 lyžičky instantná káva
  • 5 lyžíc mlieko
  • 200 g Kr. cukor
  • 70 g maslo

 

Postup:

1. Pripravíme si plech na pečenie o veľkosti 36 x 24 cm.

2. Lístkové cesto rozdelíme na polovicu a rozvaľkáme ho do požadovanej veľkosti. Obe cesta upečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov do zlata. Nezabudneme cesto popichať vidličkou, aby sa nám nenafúklo.

3. Najskôr si pripravíme polevu na vrch: Ku káve pridáme teplé mlieko a miešaním kávu rozpustíme. Dáme do hrnca, pridáme cukor a na miernom ohni za stáleho miešania krátko povaríme – cca 8-10 minút – pripravíme karamel. Odstránime z tepla, vmiešame maslo a rýchlymi pohybmi vareškou maslo rozpustíme a hmotu dôkladne vymiešame. Chvíľu počkáme, kým nedostaneme krémový karamel a navrstvíme na jeden upečený plát cesta, ktorý následne nakrájame na kocky.

4. Žĺtka a bielka oddelíme. Žĺtky vymiešame s cukrom (150 g), pridáme múku, vnútro vanilky a prilejeme 200 ml mlieka. Dôkladne vymiešame, aby sme nemali hrudky. 700 ml mlieka dáme ohriať na oheň, pridáme vymiešané žĺtkovou hmotu a uvaríme hustý puding. Vo zvyšnom mlieku – 100 ml si pripravíme želatínu podľa návodu na obale. Pripravenú želatínu pridáme do vyšľahaného snehu z vaječných bielkov a 150 g cukru. Takto pripravené vaječné bielky vmiešame ho horúcej hustej žĺtkovej hmoty a spojíme.

5. Ešte teplý krém navrstvíme na upečený plát lístkového cesta a pekne uhladíme. Necháme poriadne vychladnúť.

6. Smotanu na šľahanie vymiešame s cukrom a stužovačom do krémovej šľahačky, ktorú navrstvíme na krém. Pekne uhladíme a položíme druhý plát cesta, ktorý sme na začiatku poliali polevou. Necháme stuhnúť, nakrájame na úhľadné rezy a podávame. Dobrú chuť!

Ak sa Vám tento recept páči, dajte mu like, komentár alebo sa oň podeľte aj s ostatnými na Facebooku :). Ďakujeme

Written By
More from redakcia
Dokonalý krém z tvarohu a smotany, ktorý je ideálny na plnenie koláčov alebo len tak s ovocím…
Ingrediencie: tvaroh 500g smotana 400g práškový cukor (alebo sladené kondenzované mlieko podľa...
Read More
Leave a comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *