Pochádzajú z Ázie a sú známym a obľúbeným základom kuchyne na celom svete.. Oplatí sa ich jesť častejšie, nielen pridávať do polievky, vareného vína alebo čaju, pretože majú aj zdravotné účinky.
Pozrime sa teda, ktoré z týchto pozitívnych vlastností majú!
- 1# Podpora trávenia
Prispievajú k lepšej funkcii tráviaceho traktu tým, že stimuluje produkciu tráviacich enzýmov, čím odstraňuje nevoľnosť a nadúvanie. Polovica čajovej lyžičky by sa mala konzumovať zmiešaná s čajovou lyžičkou medu. - 2# Imunostimulátor
Klinčeky obsahujú zložky, ktoré podporujú tvorbu bielych krviniek. Sú to vojaci imunitného systému, ktorí umožňujú telu účinnejšie bojovať proti patogénom.
- 3# Regulátor cukrovky
V prípade cukrovky inzulín nie je schopný správne fungovať a produkuje sa menej alebo vôbec. V americkej štúdii sa zistilo, že extrakt z klinčekov dokázal modulovať účinok inzulínu a udržať hladinu cukru v krvi pod kontrolou u niektorých osôb. - 4# Zdravie kostí
Klinčeková tinktúra obsahuje fenolové zložky, ako je eugenol a jeho deriváty. Tie pomáhajú udržiavať hustotu kostí a predchádzať osteoporóze. Vďaka eugenolu môže pomôcť aj pri bolesti zubov. - 5# Na bolesti hlavy: Vypite pohár teplého mlieka, do ktorého ste nasypali 3 klinčeky a lyžičku soli.
- 6# Rakovina pľúc…? Výskum ukázal, že klinčeky môžu mať protirakovinové účinky. V jednej štúdii boli popísané dobré výsledky u osôb s rakovinou pľúc v ranom štádiu.
Ak sa vám tento článok páčil, nezabudnite ho zdieľať so svojimi priateľmi!
Leave a Reply