Tvarohový koláč na perníkovom základe je dokonalý vianočný koláč!

  •  Tvarohový koláč na perníkovom základe je veľmi chutný a slávnostný.

Zloženie:
Perníkové cesto:
  • 450 g celozrnnej hl.múky
  • 5 polievkových lyžíc práškového cukru
  • 200 g studeného masla
  • 3 žĺtky
  • 1 PL perníkového korenia
  • 3 ploché lyžice kakaa
  • Prípadne: 1 PL bravčovej masti (osvedčená metóda, ktorú používala moja babička, aby sa koláč drobil)
    1 polievková lyžica 18 % smotany
Syrová hmota:
  • 1 kg tvarohu
  • 180 g cukru
  • 60 g mäkkého masla
  • 60 g vanilkového pudingu (prášok)
  • 200 g 30% smotanového syra
  • 4 vajcia
  • 3 bielky
  • prípadne 1 polievková lyžica pomarančového džemu alebo 1 čajová lyžička pomarančovej kôry

Postup:
  1. Perníkový cheesecake začnite prípravou krehkého perníkového cesta. Studené maslo (200 g) nakrájajte na kocky.
  2. Do misky dajte celozrnnú múku (450 g), kryštálový cukor (5 polievkových lyžíc), perníkové korenie (1 lyžička), kakao (3 lyžičky). Pridáme aj žĺtky (3 ks), smotanu (1 PL) a voliteľne masť (1 PL).
  3. Pridáme studené maslo a vypracujeme hladké cesto. Môžete to urobiť ručne alebo použiť mixér.
  4. Farba koláča bude závisieť od použitého kakaa – čím tmavšie kakao, tým tmavší bude koláč, ktorý bude nakoniec tmavohnedý (ja som použila štipku čierneho kakaa).
  5. Cesto rozdeľte na dve rovnaké časti. Oboje zabaľte do potravinovej fólie. Jednu vložíme do chladničky (asi na 20 minút a týmto cestom vyložíme dno formy) a druhú do mrazničky (neskôr ju nastrúhame na tvarohovú zmes).
  6. Formu (moja má rozmery 18 × 30 cm, ale môžete použiť aj formu s priemerom 26 cm) vyložte papierom na pečenie (dno a boky formy). Vyberte cesto z chladničky a vyložte ním dno formy. Pichnite vidličkou. Pečte 15 minút pri teplote 190 stupňov.
  7. Tvarohová hmota: V tomto čase si pripravíme tvarohovú zmes. Všetky prísady by mali mať izbovú teplotu! Tvaroh, vajcia a smotanu vždy vyberám z chladničky skôr (aspoň o 2 hodiny skôr). Do misky pridáme 1 kg tvarohu (napr. z vedra alebo dvakrát pomletého v kocke), cukor (180 g), mäkké maslo (60 g) a sypký puding (60 g, môže byť vanilkový alebo smotanový). Mixujte doslova 10-15 sekúnd, kým sa ingrediencie nespoja.
  8. Postupne pridávajte do tvarohovej zmesi jedno vajce po druhom (po pridaní každého vajca miešajte 5-10 sekúnd, spolu 4 vajcia). Pridajte aj bielky, ktoré vám zostali z cesta (3 ks) – vopred ich nešľahajte, len ich vlejte do tvarohovej zmesi a 10 sekúnd miešajte.
  9. Na samom konci prilejte smotanu (200 ml) a pridajte voliteľnú kandizovanú alebo strúhanú čerstvú pomarančovú kôru (1 čajovú lyžičku). Namiesto kôry môžete použiť pomarančový džem. Celú zmes premiešajte lyžicou alebo na nízkych otáčkach mixéra. Tvarohová zmes by mala byť skôr hustá a nie veľmi tekutá.
  10. V tomto čase by ste mali mať upečené cesto. Na upečené cesto nalejte tvarohovú zmes.
  11. Zvyšok cesta z mrazničky nastrúhajte na hrubom strúhadle. Posypávajte ho postupne, aby sa nedostal do tvarohovej zmesi. Pred vložením tvarohového koláča do rúry položte na spodnú poličku rúry žiaruvzdornú nádobu naplnenú vodou, aby sa počas pečenia vytvorila para a vlhkosť. Pečte (na strednom rošte rúry) pri teplote 170 stupňov približne 30 minút, potom teplotu znížte na 140 stupňov a pečte 40-45 minút. Nezabudnite počas pečenia neotvárať rúru!
  12. Koláč nechajte chladnúť v zatvorenej rúre asi 10 minút, potom otvorte dvierka rúry a nechajte ho takto, kým úplne nevychladne. Vychladnutý perníkový koláč posypte voliteľne práškovým cukrom. Koláč krájajte až niekoľko hodín po upečení – vtedy získa správnu konzistenciu.
Prajeme dobrú chuť!

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*