6 potravín, ktoré sú pre pacienta so štítnou žľazou prísne zakázané.

V dôsledku nedostatku jódu môže byť narušená činnosť jedného z našich najdôležitejších orgánov, a to štítnej žľazy. Ženy sú týmto problémom ohrozené oveľa viac ako muži.

Opuchnutý krk, bolesť hrdla a hrudníka, nervozita, ťažkosti s dýchaním, ťažkosti s prehĺtaním – tieto príznaky sa môžu objaviť v prípade problémov so štítnou žľazou.

Kontaktujte špecialistu, aby mohol stanoviť presnú diagnózu. Ak ste zistili, že máte dysfunkciu štítnej žľazy, vylúčte zo svojho jedálnička nasledujúce potraviny.

1. Cukor
Cukor má negatívny vplyv nielen na fungovanie štítnej žľazy, ale aj na mnohé ďalšie orgány.

2. Sója
Sója má vplyv na fungovanie niektorých hormónov, preto ak užívate lieky na štítnu žľazu, medzi užitím lieku a konzumáciou sóje musí uplynúť niekoľko hodín. Vďaka obsahu izoflavonoidov inhibuje schopnosť štítnej žľazy absorbovať jód.

3. Jedlá vyprážané na tuku alebo oleji

Jedlá vyprážané na veľkom množstve tuku alebo oleja sú veľmi nezdravé. Obsahujú veľa trans-tukov a majú negatívny vplyv na funkciu štítnej žľazy.

4. Krížová zelenina
Tie obsahujú izotiokyanáty, ktoré inhibujú schopnosť štítnej žľazy absorbovať jód. Na zakázanom zozname je kapusta, ružičkový kel, brokolica, karfiol.

5. Lepok
Podobne ako sója, aj potraviny obsahujúce lepok negatívne ovplyvňujú funkciu štítnej žľazy. Vyhýbajte sa potravinám s vysokým obsahom lepku, ako napr raž, jačmeň, pšenica.

6. Káva
Viac ako jedna šálka kávy denne nemá podľa lekárov veľmi pozitívny vplyv na fungovanie štítnej žľazy a nadobličiek.

Na záver sa pozrime na niektoré potraviny, ktoré sa odporúčajú pri problémoch so štítnou žľazou: morská kapusta, slivky, morské plody, špenát, čučoriedky, jablká.

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*