Nedostatok jódu môže narušiť funkciu jedného z našich najdôležitejších orgánov, štítnej žľazy. Ženy sú ohrozené viac ako muži. Opuchnutý krk, bolesť v krku a na hrudníku, nervozita, ťažkosti s dýchaním, ťažkosti s prehĺtaním – to sú príznaky problémov so štítnou žľazou.
Pre stanovenie presnej diagnózy sa poraďte s odborníkom. Ak vám bola diagnostikovaná porucha štítnej žľazy, je dôležité, aby ste zo svojho jedálnička vylúčili nasledujúce potraviny.
- 1. Cukor
Cukor má negatívny vplyv nielen na štítnu žľazu, ale aj na mnohé iné orgány.
- 2. Sója
Sója ovplyvňuje funkciu niektorých hormónov, preto ak užívate lieky na štítnu žľazu, mali by ste medzi užitím lieku a konzumáciou sóje dodržať niekoľkohodinový odstup. Kvôli obsahu izoflavonoidov potláča schopnosť štítnej žľazy absorbovať jód.
- 3.Potraviny vyprážané na tukoch a olejoch
Potraviny vyprážané na ťažkom tuku alebo oleji sú veľmi nezdravé. Obsahujú veľa transmastných kyselín a majú negatívny vplyv na funkciu štítnej žľazy.
- 4.Zelenina z krížovitých rastlín
Obsahujú izotiokyanáty, ktoré inhibujú schopnosť štítnej žľazy absorbovať jód. Do zoznamu zakázaných patrí kapusta, ružičkový kel, brokolica, karfiol.
- 5. Lepok
Podobne ako sója, aj potraviny obsahujúce lepok negatívne ovplyvňujú funkciu štítnej žľazy. Vyhýbajte sa potravinám s vysokým obsahom lepku, ako sú raž, jačmeň, pšenica.
- 6. Káva
Podľa lekárov viac ako jedna šálka kávy denne nemá veľmi pozitívny vplyv na funkciu štítnej žľazy a nadobličiek.
Nakoniec sa pozrime na niektoré potraviny, ktoré sa odporúčajú pri problémoch so štítnou žľazou: morská kapusta, perzma, morské plody, špenát, čučoriedky, jablká.
Podeľte sa o tento článok aj so svojimi priateľmi.
Leave a Reply