Hoci sa slovo “zápal” zvyčajne skloňuje ako niečo negatívne, pravdou je, že telo ho využíva ako štít proti väčším nebezpečenstvám. Keď telo ochorie alebo sa zraní, náš imunitný systém začne pracovať a vytvára biele krvinky ako podporu. Tieto dodatočné biele krvinky sa hromadia v postihnutej alebo poranenej oblasti, kde sa zvyšuje prietok krvi. To môže viesť k opuchu, zvýšenej teplote, začervenaniu a dokonca aj bolesti.
Prečo sa potom zápal považuje za negatívnu vec?
V zdravom tele je zápal normálnou reakciou imunitného systému, ktorá prispieva k hojeniu. Niekedy však môže imunitný systém reagovať nadmerne a obrátiť sa aj proti zdravým bunkám. Týka sa to ľudí trpiacich artritídou, fibromyalgiou, celiakiou a syndrómom dráždivého čreva. Zápal vraj zhoršuje aj iné ochorenia. U astmatikov spôsobuje infekciu dýchacích ciest a u diabetikov ovplyvňuje účinok inzulínu.
Dobrou správou je, že svojmu telu môžete pomôcť v boji proti zápalu niekoľkými zmenami v strave. Vyhýbajte sa vysoko spracovaným potravinám. Namiesto toho zaraďte do svojho jedálnička čerstvé ovocie, zeleninu a potraviny s obsahom tukov omega-3. Tým sa bojuje proti zápalom a dodáva telu minerály, antioxidanty a esenciálne mastné kyseliny, ktoré potrebuje na reguláciu imunitného systému a udržanie zdravia.
Pridaním týchto 7 protizápalových potravín do svojho jedálnička pomôžete prirodzenej regenerácii vášho tela a jeho schopnosti bojovať proti zápalom:
1. Ananás
Ananás obsahuje tráviaci enzým bromelaín, ktorý pomáha v boji proti krvným zrazeninám a zápalom. Pomáha tiež regulovať imunitný systém a zabraňuje vzniku zápalov, pokiaľ to nie je absolútne nevyhnutné.
2. Červená repa
Červená repa je bohatá na antioxidanty a pomáha pri obnove poškodených buniek spôsobených zápalom. Obsahujú antioxidanty nazývané betalaíny, ktoré dodávajú červenej repe žiarivú farbu a pôsobia protizápalovo. Červená repa obsahuje aj horčík, ktorý nie je bežný v potravinách s protizápalovými účinkami.
3. Mastné ryby
Mastné ryby, ako napríklad losos, sú bohaté na esenciálne mastné kyseliny vrátane omega-3, ktoré bojujú proti zápalom. Podľa výskumu zohrávajú tuky omega-3 dôležitú úlohu pri znižovaní výskytu chronických ochorení tým, že zabraňujú vzniku zápalov tam, kde nie sú potrebné. Dbajte však na to, aby ste si zaobstarali divokého lososa, a nie lososa chovaného na farmách.
4. Tmavá, zelená, listová zelenina
Zelená listová zelenina je zvyčajne bohatá na vitamíny a minerály, ako je vápnik, železo a fytochemikálie, ktoré pomáhajú v boji proti chorobám. Vláknina obsiahnutá v zelenej zelenine tiež pomáha regulovať organizmus a zmierňovať zápaly. Ak máte problémy so žuvaním zelenej listovej zeleniny, pridajte ju do svojho smoothie!
5. Kurkuma
Kurkumín je silná protizápalová zložka, ktorá sa nachádza v kurkume. Podľa výskumov je kurkumín oveľa účinnejší ako mnohé protizápalové lieky, napríklad aspirín a ibuprofén. To z neho robí prirodzený spôsob liečby zápalu, ktorý môže byť oveľa prospešnejší.
6. Čučoriedka
Čučoriedky obsahujú silný antioxidant kvercetín. Ide o flavonoid, ktorý preukázateľne bojuje proti zápalom a zároveň chráni telo pred oxidačným stresom. Ich častá konzumácia pomáha v boji proti zápalom.
7. Zelený čaj
Zelený čaj sa vyznačuje mimoriadne silnými protizápalovými účinkami vďaka aktívnym antioxidantom, ktoré obsahuje. Jedným z najsilnejších je polyfenol nazývaný francúzsky epigalokatechín-3 alebo EGCG.
Podľa výskumov sa EGCG podieľa na ochrane tela pred ničením buniek tým, že blokuje voľné radikály a pomáha znižovať nadprodukciu zápalových látok v tele.
Leave a Reply