Toto je 9 dôsledkov zjedenia príliš veľkého množstva mäsa na vaše telo. Určite ste už počuli a čítali veľa názorov na to, či je mäso pre vaše telo dobré alebo zlé.
Hoci neexistuje jediná správna odpoveď, odborníci a výskumníci prišli na 9 vecí, ktoré sa môžu stať vášmu telu, ak konzumujete veľké množstvo mäsa:
9 vecí, ktoré sa stanú s vaším telom z mäsa
- Budete sa cítiť ospalí
- Vaše vlasy a pokožka oslabujú
- Budete ochorieť častejšie
- Budete mať pocit zápchy
- Vaše zdravie srdca bude ohrozené
- Je väčšia pravdepodobnosť vzniku obličkových kameňov
- Budete priberať
- Zvyšuje sa riziko rakoviny
- Prispejete k zmene klímy
1. Budete sa cítiť ospalí
Proteín je známy veľkým množstvom energie, ktorú poskytuje ľudskému telu, a preto sa vám môže zdať zvláštne, že prílišná konzumácia mäsa môže spôsobiť ospalosť.
Bielkoviny sa trávia dlho a keďže mozog využíva glukózu na energiu, ak je bielkovín veľa, bude ich trávenie a premena na energiu trvať dlhšie, takže sa budete cítiť unavení a ospalí.
2. Vaše vlasy a pokožka oslabujú
Keď to preženiete s príliš veľkým množstvom mäsa, je pravdepodobnejšie, že vynechávate potraviny bohaté na vitamín C, a preto je pozorovaný nedostatok tohto vitamínu.
Vitamín C hrá dôležitú úlohu pri tvorbe kolagénu, proteínu, ktorý posilňuje pokožku, vlasy, nechty, kosti atď. Znížený príjem vitamínu C môže spôsobiť, že vaša pokožka bude tvrdšia a drsnejšia, preto do svojho jedálnička zaraďte viac potravín rastlinného pôvodu.
3. Budete častejšie trpieť chorobami
Vaša pokožka nie je jediná vec, ktorá potrebuje vitamín C. Ak spozorujete, že veľmi ľahko a často ochoriete, skúste zmeniť jedálniček. Jedzte viac ovocia a zeleniny, ako je brokolica a paprika.
4. Budete mať zápchu
Mäso je veľmi chudobné na vlákninu, ktorú zvyčajne získate z ovocia, zeleniny a celozrnných výrobkov. Zápcha a bolesť čriev sú znakom nedostatku vlákniny, preto sa snažte obmedziť mäso a zvýšte konzumáciu potravín bohatých na vlákninu.
5. Zdravie vášho srdca bude ohrozené
Ďalšou výhodou vlákniny je, že chráni vaše telo pred cholesterolom, na rozdiel od mäsa a najmä červeného mäsa, ktoré sa môže ukázať ako veľmi zaťažujúce pre zdravie vášho srdca. Červené mäso zvyšuje hladinu zlého cholesterolu, čím zvyšuje riziko kardiovaskulárnych ochorení.
6. Je väčšia pravdepodobnosť vzniku obličkových kameňov
Príliš veľa bielkovín zvyšuje hladiny kyseliny močovej v krvi a tým aj riziko obličkových kameňov.
7. Priberiete
Hoci mäsové bielkoviny pomáhajú budovať svalovú hmotu, najmä v kombinácii s dobrým tréningom, vaše telo má určitý limit na množstvo bielkovín, ktoré dokáže spracovať. Ak skonzumujete viac, ako vaše telo zvládne, prebytok sa uloží ako tuk a tým pádom priberiete pár kíl navyše.
8. Zvyšuje sa riziko rakoviny
Výskum ukázal, že nadmerná konzumácia červeného mäsa zvyšuje riziko kolorektálneho karcinómu. Najmä častá konzumácia spracovaného mäsa robí vaše telo zraniteľnejším voči rakovine hrubého čreva a konečníka a žalúdka.
9. Prispejete k zmene klímy
Ak sa z nejakého dôvodu nebojíte o svoje zdravie, je tu ešte jeden dôvod, ktorý vás motivuje obmedzovať priveľa mäsa: životné prostredie. Ak obmedzíte mäso a nahradíte ho ovocím a zeleninou, prispejete k zníženiu škodlivín, ktoré uvoľňuje chov zvierat.
Leave a Reply