Väčšina ľudí ich konzumuje každý deň, ale spôsobujú rakovinu! Tu je zoznam!

Prakticky každý si uvedomuje výhody zdravej výživy pre správne fungovanie nášho tela a prevenciu chorôb, ale len málo ľudí sa riadi týmito zásadami. Iste, sú aj takí, ktorí sa stravujú vedome, ale väčšina sa prebudí až vtedy, keď je škoda spôsobená.

Stravovacie návyky ovplyvňujú napríklad kardiovaskulárne, tráviace a váhové problémy. Niet pochýb o tom, že k vzniku rakoviny prispievajú aj mnohé “nebezpečné” potraviny.

Čo je na tomto zozname?
  • 1 – Nealkoholické nápoje
    Chutné, farebné, perlivé alebo nesýtené nápoje s okamžite vstrebateľným cukrom. Aj keď neobsahujú cukor, obsahujú konzervačné látky, farbivá a arómy. Väčšina ľudí si neuvedomuje, že sú jedným z najškodlivejších druhov potravín, ktoré mnohí ľudia pijú každý deň, a to aj v niekoľkých fľašiach alebo plechovkách.

 

  • 2 – Popcorn do mikrovlnnej rúry
    V praktickom vrecúšku, ktoré sa dá ohrievať v mikrovlnnej rúre, môžete mať popcorn pripravený za pár minút. Obal však obsahuje zlúčeninu, ktorá môže viesť nielen k neplodnosti, ale aj k rakovine pečene, semenníkov a pankreasu.

  • 3 – GMO
    Pri pestovaní geneticky modifikovaných plodín používajú poľnohospodári celý rad chemikálií, ktoré môžu vyvolať rýchly rast nádorov. Preto sa oplatí zistiť, kde môžete kúpiť certifikované plodiny bez GMO.
  • 4 – Hydrogenované oleje
    Transmastné kyseliny umožňujú spracovaným výrobkom, najmä polotovarom a hotovým výrobkom, dlhšiu trvanlivosť. Majú však aj ďalšiu vlastnosť: menia štruktúru a pružnosť bunkových membrán, čo môže viesť k rakovine.

 

  • 5 – Rafinované potraviny: Pravidelná a nadmerná konzumácia cukru a iných sladidiel, ako je fruktóza, prispieva k zvýšenému riziku vzniku rakoviny. Mnohé výrobky obsahujú cukor, ktorý sa dnes na väčšine miest označuje ako glukózo-fruktózový sirup.

  • 6 – Vysokokalorické potraviny
    Nadmerný denný príjem kalórií je nebezpečný, a to nielen kvôli obezite, ale aj kvôli jej dôsledkom. Málokto si uvedomuje, že obezita je jedným z hlavných rizikových faktorov rakoviny hrubého čreva, prsníka, obličiek, pažeráka, žlčníka a endometria.

 

  • 7 – Zelenina a ovocie ošetrené insekticídmi
    Zelenina a ovocie sú bohaté na vitamíny, minerály, vlákninu, vodu, antioxidanty a ďalšie rastlinné zlúčeniny, ktoré sú dôležité pre udržanie nášho zdravia vrátane prevencie rakoviny. Vždy sa uistite, že produkty pochádzajú z dobrého zdroja.

Ak sa vám tento článok páčil, nezabudnite ho zdieľať so svojimi priateľmi!

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*