VIANOČNÉ PEČENIE: Vynikajúce bielkové čiapočky v čokoláde, ktorým neodolá nikto!

Potrebujeme:
Cesto:
  • 450 g hladká múka
  • 2 lyžice kakao
  • štipka soľi
  • 100 g práškový cukor
  • 3/4 lyžičky prášok do pečiva
  • štipka jedlej sódy
  • štipka škorice
  • 220 g maslo
  • 3 ks vajcia
Plnka:
  • 120 ml voda
  • 4 lyžice med
  • 220 g kr. cukor
  • 10 g želatína
  • 4 lyžice studená voda
  • 4 ks bielky
  • 1/2 lyžice vanilková esencia
Glazúra:
  • 300 g mliečna čokoláda
  • 9 lyžíc olej

Postup:
  1. Všetky suroviny na prípravu cesta zmiešame v miske a vypracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie alebo do obyčajného mikroténového vrecka a odložíme do chladničky najmenej na 1 hodinu. Ak chcete cesto pripraviť skôr, nazabúdajte na to, že takéto cesto vydrží v chladničke maximálne 3 dni.
  2. Odležané cesto na pomúčenej pracovnej doske rozvaľkáme na tenký plát, z ktorého vykrajujeme kolieska a ukladáme ich na papierom vyložený plech na pečenie. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 190 stupňov cca 10 minút. Upečené necháme vychladnúť pri izbovej teplote.
  3. Želatínu namočíme do 4 lyžíc studenej vody a necháme ju napučať. Vodu, cukor, med dáme do menšieho hrnca a varíme 5 minút. Odstavíme a pridáme napučanú želatínu. Premiešame, aby sa želatína rozpustila a necháme mierne vychladnúť.
  4. Bielky vyšľaháme v druhej miske do peny a postupne, tenkým prúdom prilejeme pripravený sirup. Nakoniec primiešame vanilku.
  5. Pripravíme si zdobiace vrecko a penu nastriekame na upečená kolieska. Necháme pri izbovej teplote uschnúť po dobu minimálne 2 hodín. Prípadne, ak sa bojíte teplom nespracovaných bielkov, kolieska pečte iba 5 minút a potom ich aj s penou dajte do rúry sušiť klasicky ako pusinky.

  • 6. Usušenú penu namočíme do rozpustenej čokolády, do ktorej sme pridali olej a necháme stuhnúť.

Ak sa Vám recept páči, zdieľajte ho aj so svojími priateľmi na Facebooku.❤

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*