Potrebujeme:
Cesto:
- 450 g hladká múka
- 2 lyžice kakao
- štipka soľi
- 100 g práškový cukor
- 3/4 lyžičky prášok do pečiva
- štipka jedlej sódy
- štipka škorice
- 220 g maslo
- 3 ks vajcia
Plnka:
- 120 ml voda
- 4 lyžice med
- 220 g kr. cukor
- 10 g želatína
- 4 lyžice studená voda
- 4 ks bielky
- 1/2 lyžice vanilková esencia
Glazúra:
- 300 g mliečna čokoláda
- 9 lyžíc olej
Postup:
- Všetky suroviny na prípravu cesta zmiešame v miske a vypracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie alebo do obyčajného mikroténového vrecka a odložíme do chladničky najmenej na 1 hodinu. Ak chcete cesto pripraviť skôr, nazabúdajte na to, že takéto cesto vydrží v chladničke maximálne 3 dni.
- Odležané cesto na pomúčenej pracovnej doske rozvaľkáme na tenký plát, z ktorého vykrajujeme kolieska a ukladáme ich na papierom vyložený plech na pečenie. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 190 stupňov cca 10 minút. Upečené necháme vychladnúť pri izbovej teplote.
- Želatínu namočíme do 4 lyžíc studenej vody a necháme ju napučať. Vodu, cukor, med dáme do menšieho hrnca a varíme 5 minút. Odstavíme a pridáme napučanú želatínu. Premiešame, aby sa želatína rozpustila a necháme mierne vychladnúť.
- Bielky vyšľaháme v druhej miske do peny a postupne, tenkým prúdom prilejeme pripravený sirup. Nakoniec primiešame vanilku.
- Pripravíme si zdobiace vrecko a penu nastriekame na upečená kolieska. Necháme pri izbovej teplote uschnúť po dobu minimálne 2 hodín. Prípadne, ak sa bojíte teplom nespracovaných bielkov, kolieska pečte iba 5 minút a potom ich aj s penou dajte do rúry sušiť klasicky ako pusinky.
- 6. Usušenú penu namočíme do rozpustenej čokolády, do ktorej sme pridali olej a necháme stuhnúť.
Ak sa Vám recept páči, zdieľajte ho aj so svojími priateľmi na Facebooku.❤
Leave a Reply