Skvelé Balkánske rezy, ktorým sa ťažko odoláva!

  • Toto je recept na Balkánske rezy podľa pani Adriany, ktorý sme našli na internete. Dnes sa oň s vami podelíme, pretože je naozaj vynikajúci.

POTREBNÉ PRÍSADY:
  • 5 vajíčok
  • ½ dl vlažnej vody
  • 100 g kryštálového cukru
  • ½ balíčka vanilkového cukru
  • 100 g polohrubej múky
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • ***marhuľový džem***
1. plnka:
  • 180-200 g detských piškôt
  • 1 a ½ pohára zaváraných marhúľ
  • ½ dl marhuľovej šťavy
  • ½ dl rumu
  • 5 lyžíc kakaa
  • 2,5 dl pohár nemletých orechov
2. – krémová plnka:
  • ½ l mlieka
  • 2 Zlaté klasy
  • 8 lyžíc cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 250 g obyčajného masla
Poleva:
  • 100 g čokolády na varenie
  • 75 g Cery
  • pár kvapiek oleja

Postup:
  1. Bielky oddelíme od žĺtkov, k bielkom pridáme vodu (sneh bude nadýchanejší a bude ho o trošinku viac), chvíľku prešľaháme.
  2. Pridáme polovicu cukru, opäť chvíľku prešľaháme, pridáme zvyšný cukor, spolu s vanilkovým a vyšľaháme tuhý sneh.
  3. Pridávame po jednom žĺtku, zakaždým zľahka prešľaháme, zašľaháme múku zmiešanú s práškom do pečiva /pridávame po lyžiciach/, vylejeme na maslom vymazaný a pomúčený plech, zarovnáme a upečieme doružova pri teplote 170° C, približne 10-12 min. Piškóta nebude veľmi vysoká, preto neodporúčam na väčší plech, ja som použila plech o rozmeroch (spodok) 27×37 cm.
  4. Necháme chvíľku vychladnúť, vrch piškóty môžete opatrne stiahnuť (ja som to pridala do 1. plnky), plnka sa tak nebude odliepať od korpusu plát natrieme hrubšou vrstvou marhuľového džemu. Do misky si nachystáme marhule, poriadne ich pretlačíme (alebo zmixujeme – ale nie úplne na kašu).
  5. Plnka 1: Piškóty potlčieme, môžete si pridať aj zvyšky z plátu, pridáme pretlačené marhule, pomleté orechy, 5 lyžíc kakaa (v orig. recepte sú uvedené 3 lyžice kakaa a 50 g postrúhanej čokolády na na varenie) šťavu, rum (v recepte sa uvádza 8 lyžíc rumu, ja som dala len 5, vychádza to na 0,5 dl), všetko spolu zmiešame, navrstvíme na korpus a rozotrieme.
  6. Uvaríme si krémovú plnku: Asi do 3 dl mlieka (z uvedeného množstva) pridáme cukor a vanilkový cukor, privedieme do varu, vo zvyšných 2 dl mlieka vymiešame Zlaté klasy, vlejeme do vriaceho mlieka a uvaríme na hustú kašu. Zakryjeme pokrievkou a občas premiešame. Ja som si maslo vmiešala až na druhý deň ráno – krém zo Zlatých klasov som nechala vychladnúť a zakrytý odložila do chladničky. Ak by ste chceli plnku viac maslovú – v recepte je uvedený 1 a 1/2 hrnčeka mlieka – t. j. 375 ml, 1 a 1/2 balíčku Zlatého klasu, 6 lyžíc cukru, 1 vanilkový cukor a g masla, ale my máme radi viac krémové, preto som uviedla aj viac mlieka a dva balíčky Zlatého klasu.
  7. Maslo necháme zmäknúť, vymiešame, po lyžiciach pridávame ku krému (alebo opačne, ako ste zvyknutí) a zakaždým poriadne prešľaháme,. Výsledný krém má byť ako šľahačka.
  8. Krémovú plnku natrieme na 1. plnku, zarovnáme, a polejeme čokoládovou polevou. Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu a Ceru. Pridáme necelú lyžičku oleja, kastrólik vyberieme, polevu necháme chvíľku vychladnúť a rozotrieme na koláč.
  9. Necháme stuhnúť a nakrájame na rezy.

*Dobrú chuť*

Podeľte sa o tento vynikajúci recept aj so svojími známymi na Facebooku. Určite mu neodolajú. 🙂

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*