Potrebujete:
Na jeden trdelník, dlhý cez celú šírku rúry:
- 200 g múky (100 g hladkej múky a 100 g polohrubej múky)
- 30 ml mlieka
- 60 – 70 ml vody
- 1 žĺtok
- 30 g cukru
- 30 g zmäknutého masla
- štipka soli
- 8 g čerstvého droždia
- bielok na potretie trdelníkov pred pečením
- sekané orechy alebo škoricu a cukor na posyp pred pečením
Množstvo surovín si potom násobím podľa potreby, väčšinou robím dvojnásobok.
Postup prípravy:
- S troškou vody, múky, cukru a všetkého droždie urobíme kvások, ktorý necháme asi 20 minút kysnúť. Potom pridáme všetky ostatné suroviny, vymiešame mäkké cesto a necháme ho nakysnúť.
- Z 200 g múky je cesto na trdelník cez celú šírku rúry. Cesto treba vyváľať do tenkého valčeka – pomohla som si pri tom nakrojením cesta a potom už len dovaľkala dotenka.
- Valček sme na stole nechali asi 10 minút odpočinúť, navinuli na maslom pomastené trdlo – kraje treba zastrčiť pod cesto, aby sa nerozmotávali. Ľahko oboma rukami navinuté cesto pritlačili, potreli rozšľahaným bielkom, obalili v orechoch a cukre (alebo škorici a cukre) a hneď dali piecť do rúry, vyhriatej na 230 °C.
Počas niekoľkých minút boli trdelníky upečené. Ešte horúce ich treba zložiť z formy, po chvíľke z nich vyfúknuť vrelý vzduch a potom už len nechať vychladnúť, pocukrovať, nakrájať na dieliky a podávať.
Dobrú chuť!
Leave a Reply