Potrebujeme:
- 5 vajec (rozdelené bielky a žĺtky)
- 10 lyžíc teplej vody do žĺtkovej zmesi + 10 lyžíc teplej vody do snehu
- 1 lyžica oleja
- 250 g práškový cukor
- 1 ks vanilkový cukor
- 1 prášok do pečiva
- 250 g polohrubej múky
- 500 g nastrúhaných jabĺk + citrónová šťava a mletá škorica do jabĺk
- 1 bal. šľahačky v prášku
- 1 téglik smotany na šľahanie
Postup:
- Žĺtka, olej, práškový cukor, vanilkový cukor a olej vyšľaháme do hladkej hmoty.
- Postupne vyšľaháme 10 lyžíc teplej vody. Nakoniec vmiešame sypké prísady – múku a prášok do pečiva.
- Z bielkov vyšľaháme sneh a tiež do snehu postupne vyšľaháme teplú vodu.
- Pripravíme si plech, ktorý vyložíme alobalom. Alobal natrieme maslom a navrstvíme naň nastrúhané jablká. Na jablká nalejeme cesto. Dáme do rúry a pečieme na 150° cca 30-35 min. Každá rúra pečie inak a preto je dobré koláčik sledovať.
- Upečené necháme vychladnúť a vyklopíme na dosku, aby boli jablká navrchu – obrátime. Na jablká rozotrieme šľahačku a môžeme nastrúhať čokoládu. Ja ho vždy zvyknem posypať škoricou.
Prajeme vám dobrú chuť! 🙂
Leave a Reply