- Klasický zemiakový, majonézový šalát patrí na Slovensku tradične nielen na vianočný a veľkonočný stôl, ale aj na iné príležitosti. Zemiakový šalát je tak tradičný, sviatočný pokrm, že naň existuje hádam nekonečné množstvo receptov.
- Vyskúšajte tento náš recept. Veríme, že vám bude chutiť.
Ingrediencie:
(Na 5 – 6 porcií)
- 1 ks – stredná cibuľa
- 1 ks – sterilizované uhorky
- 330 g – sterilizovaná zelenina
- 225 g – majonéza
- 4 ks – vajcia
- 1 ks – čierne korenie mleté
- 1 ks – soľ
- 6 ks – zemiaky
Postup:
- Zemiaky uvaríme v šupke. Trvá to približne 20 minút, záleží to od druhu. Najlepšie sa hodí mastnejší druh zemiakov, nie zemiaky, ktoré sú sypké. Počas varenia ich kontrolujeme, aby sa nerozvarili. Vajcia uvaríme natvrdo.
- Uvarené zemiaky a vajcia scedíme, necháme vychladnúť. Potom ich ošúpeme. Zeleninu (mrkvu s hráškom) môžeme zvoliť sterelizovanú, alebo si ju uvaríme. Mrkvu varíme vcelku, po vychladnutí krájame na kocky.
- Zemiaky a vajcia pretlačíme cez okrúhle sitko alebo nakrájame. Kyslé uhorky krájame na malé kocky. Cibuľu nakrájame nadrobno. Keď ju pokvapkáme citrónovou šťavou alebo 5 minút obvaríme, bude ľahšie stráviteľná.
- K pripravenej zelenine pridáme majonézu, soľ, mleté čierne korenie, kryštálový cukor (na vyváženie chuti). Zemiakový šalát môžeme zriediť šťavou z kyslých uhoriek, ktorá dodá šalátu nielen dobrú chuť, ale aj šťavnatosť.
- Všetky ingrediencie spolu dobre premiešame, podľa potreby ešte dochutíme. Môžeme pridať ďalšiu majonézu alebo šťavu z kyslých uhoriek. Klasický majonézový šalát necháme v chlade postáť minimálne hodinu kvôli chuti.
Leave a Reply