Tradičný recept na VIANOČNÝ ŠALÁT, bez ktorého si sviatky jednoducho nevieme predstaviť!

  • Klasický zemiakový, majonézový šalát patrí na Slovensku tradične nielen na vianočný a veľkonočný stôl, ale aj na iné príležitosti.  Zemiakový šalát je tak tradičný, sviatočný pokrm, že naň existuje hádam nekonečné množstvo receptov.
  • Vyskúšajte tento náš recept. Veríme, že vám bude chutiť.

Ingrediencie:

(Na 5 – 6 porcií)

  • 1 ks – stredná cibuľa
  • 1 ks – sterilizované uhorky
  • 330 g – sterilizovaná zelenina
  • 225 g – majonéza
  • 4 ks – vajcia
  • 1 ks – čierne korenie mleté
  • 1 ks – soľ
  • 6 ks – zemiaky

Postup:

  1. Zemiaky uvaríme v šupke. Trvá to približne 20 minút, záleží to od druhu. Najlepšie sa hodí mastnejší druh zemiakov, nie zemiaky, ktoré sú sypké. Počas varenia ich kontrolujeme, aby sa nerozvarili. Vajcia uvaríme natvrdo.
  2. Uvarené zemiaky a vajcia scedíme, necháme vychladnúť. Potom ich ošúpeme. Zeleninu (mrkvu s hráškom) môžeme zvoliť sterelizovanú, alebo si ju uvaríme. Mrkvu varíme vcelku, po vychladnutí krájame na kocky.
  3. Zemiaky a vajcia pretlačíme cez okrúhle sitko alebo nakrájame. Kyslé uhorky krájame na malé kocky. Cibuľu nakrájame nadrobno. Keď ju pokvapkáme citrónovou šťavou alebo 5 minút obvaríme, bude ľahšie stráviteľná.
  4. K pripravenej zelenine pridáme majonézu, soľ, mleté čierne korenie, kryštálový cukor (na vyváženie chuti). Zemiakový šalát môžeme zriediť šťavou z kyslých uhoriek, ktorá dodá šalátu nielen dobrú chuť, ale aj šťavnatosť.
  5. Všetky ingrediencie spolu dobre premiešame, podľa potreby ešte dochutíme. Môžeme pridať ďalšiu majonézu alebo šťavu z kyslých uhoriek. Klasický majonézový šalát necháme v chlade postáť minimálne hodinu kvôli chuti.
Prajeme dobrú chuť!
Podeľte sa s nami aj o ten Váš :).

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*