Ingrediencie:
Na cesto:
- 300 g hladkej múky
- 1/2 prášku do pečiva
- štipka soli
- 50 g práškového cukru
- 130 g masla
- 1 žĺtok
- 40 ml studeného mlieka
Na náplň:
- 100 g mletých vlašských orechov (alebo mandlí alebo lieskových orechov)
- 30 g práškového cukru
- 1/2 vanilkového cukru
- strúhaná citrónová kôra
- 30 ml vriaceho mlieka
- 1 lyžica rumu
Na polevu:
- 1 vaječný bielok
- 150 g práškového cukru
- štipka soli
- 1 lyžička citrónovej šťavy
Na ozdobu:
- pol vlašského orecha
- trocha rozpustenej čokolády
Príprava:
- Z prísad na cesto vymiesime hladké cesto, ktoré zabalíme do potravinovej fólie a dáme na pol hodiny do chladničky.
- Plnka: V miske zmiešame vlašské orechy, cukor, vanilkový cukor, citrónovú kôru a rum. Zalejeme vriacim mliekom, dobre premiešame a necháme vychladnúť.
- Cesto rozvaľkáme na tenko, rozdelíme na dve časti. Plnku nalejeme v pravidelných intervaloch na polovicu, prikryjeme druhou polovicou cesta a formičkou vykrajujeme sušienky (ja mám kvet). Zvyšné cesto znova rozvaľkajte a postup opakujte, kým neminiete všetky suroviny.
- Koláčiky pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie asi 20 minút pri 180°C. V zásade prispôsobte dĺžku pečenia skúsenostiam s vašou rúrou. Upečené sušienky vychladíme na plechu, aby sa nepolámali. Vždy ich dávam na studené kachličky s plechom a rýchlejšie vychladnú.
- K bielkom pridáme štipku soli a za postupného pridávania práškového cukru a citrónovej šťavy vyšľaháme do pevnej peny (tentokrát som pracovala aj na pare, takže pena bola príliš silná a musela som ju nanášať striekačku k sušienku :). Inak vychladnuté sušienky namáčame do polevy, dáme polovicu vlašských orechov a vrátime na plech. Sušíme pri 50°C 10 minút a potom necháme vo vypnutej rúre asi pol hodiny. Keď sú hotové, podľa potreby ich pokvapkajte rozpustenou čokoládou.
Prajeme dobrú chuť!❤
Leave a Reply